U shënua 11 maji dita e Flamurit të Boshnjakëve të Sanxhakut

2017-05-11-dizanje-zastave-16

 

Sanxhaku dje ka shënuar një nga festën  më të madhe kombëtare – Ditën e flamurit kombëtar boshnjak, e cila festohet në kujtim të 11 majit 1991, kur  në Novi Pazar është themeluar   Këshilli Kombëtar Boshnjak i Sanxhakut.

2017-05-11-dizanje-zastave-7

Këshilli Kombëtar Boshnjak, me rastin e festës kombëtare të boshnjakëve të Sanxhakut realizuan   ngjarje të shumta dhe konkurse   të cilin pjesëmarrja mori një numër të madh të fëmijëve dhe të rinjve.

Dje, pjesa qendrore e festimeve është  hapura me ngitjen  tradicionale të flamurit kombëtar boshnjak në pran selisë   kryesore të Këshillit në Novi Pazar me intonimnin e himnit   “Unë jam biri yt.”

2017-05-11-dizanje-zastave-1

Flamuri në shtizë së bashku me Presidentin e Këshillit, Dr. Sulejman Ugljanin ka ngritur Irfan Hamzagiq, kapiten i ekipit të volejbollit të Novi Pazar, kampion sivjetmë të Kupës së Serbisë në volejboll.

Presidenti i Ugljanin iu adresuar tëpranishmëve duke ua  kujtuar   historinë e pasur Sanxhakut “një rreze drite”  para 26 viteve  ishte thirrja e Këshillit Kombëtar Boshnjak i Sanxhakut të rinjve   për të mos shkuar në APJ dhenë  luftën kundër ndonjë prej popujve të Jugosllavisë, si dhe të parët boshnjakët, së bashku me popujt tjerë të Sanxhakut, organizuar institucionalisht kundër fashizmit gjatë luftës së Dytë Botërore.

2017-05-11-defile-11

“Mandej  pas kaq vitesh ne kemi një të keqe të re që quhet ekstremizmi fetar dhe terrorizmi dhe ne jemi   ngritur kundër tij. Unë vendosmërisht kundërshtojnë këtë të keqe. Kjo është e keqja më e madhe e racës njerëzore që u shfaq sot dhe duke kërcënuar rendin ndërkombëtar dhe paqen botërore. Prandaj, ju e dini, dhe për të përsëritur KKB dhe të gjithë boshnjakët eSanxhakut janë kundër shovinizmit fetar, fashizmit kombëtar, racizmit sociale dhe çdo lloj tjetër të ekstremizmit dhe terrorizmit ” tha Ugljanin.

2017-05-11-SBONI-2017-21

Pastaj Uglanin, përshëndetit të pranishmit nga të gjitha trevat e Ballkanit , por me theks të veçantë përshëndetini delegacionin nga Kosova dhe  falënderoi  pasardhësit e Shaban Polluzhës për pjesmarrje e tyre në këtë manifestim.

Festimi 11 maj – ditën e  flamurit kombëtar boshnjak vazhduar paradën e grupeve folklorike nga Brçko, Rozhaja, Sjenica, Tutini, Prishtina, Bujanoci, Shkupi dhe Novi Pazari, pjesëmarrësit e festivalit  të sivjetshëm të valleve  popullore – SBON 2017.

2017-05-11-SBONI-2017-12

Pas paradës për qytetarët e Sanxhakut është dhënë programi i SBON mbrëmjes 2017, në sallën e koncerteve të Qendrës Kulturore në Novi Pazar.