IA OFROJNË SANXHAKUN BOSNJES E BOSNJA NUK E DO

Naser Bakiq

KËSHILLI NACIONAL BOSHNJAK E SHPIE SANXHAKUN NË HUMNERË

Dëshiroj ta flas të vërtetën se ajo është ushqim për shpirtin tim dhe nuk më intereson se kujt do t’i pëlqej dhe cka do të më thot dikush për tekstet e mija . Më duhet të flas kur e shoh që Këshilli Nacional Boshnjak orienton në rrugë të gabuar . NË HUMNERË !

Shkruan: Naser Bakić

Ka disa vite që Këshilli Nacional Boshnjak i Sanxhakut (BNVS) ia ofron Sanxhakun Bosnjës por Bosnja nuk e do . Nuk e dij se nga shpije rruga në drejtimin e së cilës na orienton KNBS (BNVS) por , e dij që kjo është rrugë e gabuar . Përse Bosnja asnjëhere nuk deklarohet që sanxhaku duhet ti takoj Bosnjës përderisa KNBS (BNVS) për aq vite e synon këtë ? Përse ne i ofrohemi dikujt që nuk na do ? Përse ti bashkëngjitemi Bosnjës kur mund të jemi të pavarur ? Përse i ofrohemi Bosnjës kur gjat kohës së Luftës (Lufta e Pazarit e Sanxhakut për tu mbrojtur nga cetnikët e partizanët. Vër ime si përkthyes i tekstit) , kur gjat asaj lufte nuk ka ardhur askush nga Bosnja për të luftuar , erdhën vetëm vëllezërit Shqiptar . Gjat kohës së luftës në Bosnjë  Sanxhaklinjt shkuan në luftë për ti ndihmuar boshnjakët (muslimanët) dhe atje e kan dhënë edhe jetën e përgjigja e sotshme është “I urrej Sanxhaklinjt më shumë se Serbët !” Kah na shpije Këshilli nacional Boshnjak i Sanxhakut ?  Sanxhaku duhet ta zgjidh problemin e regjionit ndërkufitar , (e ka fjalën për kufirin në mes të Serbisë dhe Malit të Zi, vër. ime) në mënyrë që të kthehen kufinjt e Sanxhakut dhe të jetë i tëri pa kufi në te , në mënyrë që tek atëhere të mendohet për qëllime të tjera .

Vëllezër Sanxhakas , ne jemi popull i guximshëm dhe i vlershëm dhe duhet të jemi të bashkuar , së pari ne në Sanxhak që ti arrijmë sunimet e qëllimet tona , të bashkuar rreth një qëllimi që quhet : Sanxhaku . Nuk është e nevojshme që ne ti ofrohemi kujtdoqoftë , neve na duhet uniteti në Sanxhak , duhet ti angazhojmë të rinjtë të cilët do të angazhohen për të mirën e Sanxhakut .

A e shohim vëllezër se kah shkon Sanxhaku , kah shkojnë njerëzit e Sanxhakut ? Duhet të ngritemi e të tregojmë që jemi të zotët e të aftë të punojmë e jetojmë nga puna jonë , që nuk munden të na ndjekin e shpërngulin , ti fitojmë të drejtat tona .

A nuk e shohim vëllezër që është krijuar sistemi që të shkatërrohet rinia , që të përhapet urrejtje e marrëzi e që të dënohet dhe vihen në sprovë dituria dhe mencuria .

Nuk do të lejojmë që askush të na poshtëron dhe që askujt të mos i “dhurohemi” , duam që Sanxhaku të jetë i bashkuar , që kufinjt e Sanxhakut të jenë ata të kohës së ZAVNOSa.

A e ka pyetur dikush popullin e Sanxhakut ose popullin e Bosnjës se a duan që Sanxhaku t’i bashkëngjitet Bosnjes ?

Nuk më është e qartë se si dikush mund të mendoj për atë që sanxhaku t’i bashkëngjitet Bosnjes para se Sanxhaku të jetë i tërë ?

Ne jemi vëllezër pa marrë parasysh se në cilin shtet jetojmë dhe duhet t’i ndihmojmë njëri-tjetrit , por ne nuk mund ti ofrohemi dikujt që nuk na do dhe na trajton ndryshe . Shumë herë kam qenë në situatë që në Bosnjë më kan thënë se si Sanxhaklinjt e kan marrë Bosnjën e të gjithë janë në funksione udhëheqëse dhe kurrë që të falënderohen për ndihmën që sanxhaku ia ofruan Bosnjës gjat kohës së luftës në vitet e nëntëdhjeta dhe i kan dhanë jetët e tyre për Bosnjen .

Nuk e dij  se sa mund ta kupton tekstin , por nuk mundem me heshtë kur Sanxhaku shkon kah shkatërrimi .Gjithsesi Sanxhaku duhet të ketë marrëdhënie të mira me gjithë botën , por nëse duhet që Sanxhaku ti bashkohet dikujt atëhere kjo është Kosova e jo Bosnja  , pasi Shqiptarët e kan dhënë jetën e vet në mbrojtje të Sanxhakut e jo qytetarët e Bosnjës. Them pra nëse duhet t’i bashkohet dikujt , por ne duhet të shkojmë në drejtimin që  Sanxhaku të jetë i tëri dhe kjo në këtë moment është përparësi .

E dhash mendimin tim dhe nuk më intereson kujt nuk do t’i pëlqej , pra ky është mendimi im çfarëdo që të të jetë.