masakra-serbe-ne-lume

PËRMASAT E BARBARISË SERBE MBI SHQIPTARËT

Në luftën serbo-turke, 1876-1878, agresionet e forcave të organizuara serbe sollën pasoja shfarosëse për shqiptarët në viset e Moravës jugore, perëndimore dhe lindore. More »

display_temp (2)

Viti 1919: Pazari i Ri 53% shqiptarë, 30% boshnjakë, 17% serbë

        Në dy dekadat e para të shek. XX në Kosovë, e cila deri në vitin 1912 kishte statusin administrativ të vilajetit me kryeqendër Shkupin, në kuadër të Perandorisë More »

Kurshumli, shtëpi tipike shqiptare, e boshatisur

Çka foli Murat Xhakja me Dragutin Franasoviqin në Kurshumli në prani të oficerëve të Vjenës më 28. V. 1878

Pas qëndrimit dy ditor në Toplicë e Jabllanicë me ekipin e Topchanelit, në krye me gazetarin Marin Mema, u frymëzova shumë që të shfletoj meteriale-shkrime, gjegjësisht hulumtime. Përveç librit të M Rakiqit, More »

jews-zrenjanin

Kisha Ortodokse Serbe dhe gjenocidi mbi hebrenjtë në Serbi 1941-1944

  Herman Nojbaheri kur shkoi në Cetinje (Obnova 16. II. 1944) kërkoi ta përkrahë Vojvodën Pavle Gjurishiq, që po masakronte në Bosnje dhe Hercegovinë, Sanxhak dhe planifikonte të hynte në Kosovë e More »

SUKOBI-NA-KOSOVU-SPASOJE-DJAKOVIC_slika_O_62950459

Spasoje Gjakoviq në luftën e Pazarit në anën e çtnikëve, kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve

Dushan Mugosha me Spasoje Gjakoviqin, i cili më 1942 kishte shërbyer në dy njësi çetnike dhe kishte marrë pjesë kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve të Tregut Ri, do të bëhet krimineli kryesor që More »

PËRMASAT E BARBARISË SERBE MBI SHQIPTARËT

masakra-serbe-ne-lume

Në luftën serbo-turke, 1876-1878, agresionet e forcave të organizuara serbe sollën pasoja shfarosëse për shqiptarët në viset e Moravës jugore, perëndimore dhe lindore.

Viti 1919: Pazari i Ri 53% shqiptarë, 30% boshnjakë, 17% serbë

display_temp (2)

 

 

 

 

Në dy dekadat e para të shek. XX në Kosovë, e cila deri në vitin 1912 kishte statusin administrativ të vilajetit me kryeqendër Shkupin, në kuadër të Perandorisë Osmane, u përpunuan statistika të popullsisë nga provenienca të ndryshme. Në përbërje të Vilajetit të Kosovës bënte pjesë edhe Pazari i Ri (Yeni Pazar), që gëzonte statusin e njësisë administrative – sanxhakut. Pos organeve administrative osmane, që bënë regjistrimin e popullsisë së Vilajetit të Kosovës, edhe organet administrative serbe, malazeze, bullgare e austro-hungareze hartuan statistika të popullsisë së Kosovës në harkun kohor të viteve 1913-1918.

Çka foli Murat Xhakja me Dragutin Franasoviqin në Kurshumli në prani të oficerëve të Vjenës më 28. V. 1878

Kurshumli, shtëpi tipike shqiptare, e boshatisur
Pas qëndrimit dy ditor në Toplicë e Jabllanicë me ekipin e Topchanelit, në krye me gazetarin Marin Mema, u frymëzova shumë që të shfletoj meteriale-shkrime, gjegjësisht hulumtime. Përveç librit të M Rakiqit, “ Nga Serbia e Re”, që e kisha lexuar ma herët, ku bënë fjalë për Shqipërinë e vjetër, gjeta nji hulumtim të Prof Hakif Bajrami, nga i cili mbeta i shtagur nga ajo që lexova. Edhe pse, keni pas rast ta lexoni, unë po e përsëris në faqen time, me qëllim të ngjallë kurreshtjen e lexuesve,(I. Azizi).

Kisha Ortodokse Serbe dhe gjenocidi mbi hebrenjtë në Serbi 1941-1944

jews-zrenjanin

 

Herman Nojbaheri kur shkoi në Cetinje (Obnova 16. II. 1944) kërkoi ta përkrahë Vojvodën Pavle Gjurishiq, që po masakronte në Bosnje dhe Hercegovinë, Sanxhak dhe planifikonte të hynte në Kosovë e gjetiu, ku të gjithë josllavët duhet pasur për konsideratë se edhe KOS është aty. (Shih: Lovçen 11. X. 1944).

Spasoje Gjakoviq në luftën e Pazarit në anën e çtnikëve, kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve

SUKOBI-NA-KOSOVU-SPASOJE-DJAKOVIC_slika_O_62950459
Dushan Mugosha me Spasoje Gjakoviqin, i cili më 1942 kishte shërbyer në dy njësi çetnike dhe kishte marrë pjesë kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve të Tregut Ri, do të bëhet krimineli kryesor që do t` i përcjellë në hapa disa kuadro shqiptare që ishin sidomos luftëtarë të shkollimit të shqiptarëve, siç ishte Fadil Hoxha.

“Ferhat Drage, istorijske okolnosti i borba za nacionalno oslobođenje”

DSCF0035

 

Udruženje “Kosovo za Sandžak”, u saradnji sa opštinom Mitrovica, 8. septembra 2017. organizuje naučnu konferenciju povodom 137. godišnjice rođenja i  73. godišnjice smrti Ferhata Drage.

Naučna konferencija posvećena Ferhatu Dragi, predsjedniku “Bashkimi-ja” (Džemijet-a), ima za cilj rasvjetljavanje; Rata za nacionalno oslobođenje od vijekovnog srpskog jarma , istorijskih dokaza iz državnog arhiva Kosova, Albanije, Makedonije, Sandžaka i Turske, i biografije Ferhata Drage i njegovih saradnika. Njegov doprinos i doprinos njegove porodice i saradnika u odbrani albanskog i bošnjačkog naroda na Kosovu i Sandžaku, u periodu 1918-1945.

“Ferhat Draga, rrethanat historike dhe lufta për çlirim kombëtar”

DSCF0014

Shoqata “Kosova për Sanxhakun” në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës, organizon këtë konferencë shkencore për nderë të 137-vjetorit të lindje dhe 73 vjetorin e vdekjes së Ferhat Dragës.

Konferenca shkencore kushtuar Ferhat Dragës, Kryetar i “Bashkimi” (Xhemijet), ka për qëllim ndriçimin e; luftës për çlirimin kombëtar nga zgjedha shekullore serbomadhe; dëshmive historike nga arkivat e shtetit të Kosovës, Shqipërisë, Maqedonisë, Sanxhakut dhe Turqisë; biografisë së Ferhat Dragës dhe bashkëpunëtorëve të tij; kontributi i tij, familjes dhe bashkëpunëtorëve në mbrojtjen humane të popullit shqiptarë dhe boshnjak në Kosovë e Sanxhak, në periudhën kohore 1918-1945.

Konferencë shkencore me temë: Ferhat Draga, rrethanat historike dhe lufta për çlirim kombëtar

u1_FERHATDRAGA

Shoqata “Kosova për Sanxhakun” në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës, me datë 8 shtator 2017, organizon konferencë shkencore për nderë të 137-vjetorit të lindje dhe 73 vjetorin e vdekjes së Ferhat Dragës.

 

”Ulqini në pronësi të sanxhaklive” – Ja disa biznese të tyre

town-Ulcinj-Montenegro.95

Ulqini është shndërruar pothuasje në një Novi Pazar me deti. Hapja e shumë bizneseve nga sanxhaklinjtë në këtë vend, mos konzumimi i mishit të derrit, numri i bollshëm i xhamive, e ka shndëruar Ulqinin, si destinacion kryesor pushime të muslimanëve të Sanxhakut.

U mbajt tubimi “Marshimi në Haxhet dhe lutja për dëshmorët”!

Haxhet 2017.1

 

Dita e Marshimit në Haxhet është përcaktuar para shtatë viteve. Popullata e Sanxhakut, nën udhëheqjen e prijësve fetar, më 4 shtator të viti 2010, u përplas me forcat speciale policore serbe me qëllim të mbrojtjes së pasurisë së vakëfit nga grabitja. Ata kanë mbrojtur edhe hapësirën ku të parët e tyre janë ekzekutuar dhe varrosur në një varr masiv.