Daily Archives: 1 Nëntor, 2015

U PRIŠTINI OSNOVANO UDRUŽENJE “KOSOVO ZA SANDŽAK”

Alpet

U Prištini, u petak 23.oktobra t.g., osnovano je nevladino Udruženje “Kosovo za Sandžak”. Riječ je o inicijativi koja proizilazi iz dobre volje za razvoj i unapređenje kulturnog i duhovnog jedinstva Sandžaka i Kosova, na osnovu zajedničke etnopovijesti.

Aqif Blyta kryetar i Novi Pazarit (1941-1945) të shpallet hero kombëtar !

Ismet-Azizi-620x400

Iniciativa e Nexhmedin Spahiut, që Aqif  Blyta të shpallet hero kombëtar, shumë e qëlluar dhe kaherë e  domosdoshme.

Mbrojta e Novi Pazarit dhe standardet e patriotizmit

Nexhmedin-Spahiu-680x365

Derisa jam futur në klasë të parë të shkollës fillore, kam ditur vetëm për një luftë: luftën e Koleshinit. Në shkollë na dërgonin në kinema dhe aty shihnim filma partizanë me gjermanë. Aty na mësonin se partizanët ishin të mirë dhe gjermanët e këqij. Sapo vija në shtëpi gjyshi më thoshte të kundërtën. Ai më thoshte se gjermanët na çliruan, por partizanët ishin këlyshët e serbëve dhe na robëruan përsëri.

Sanxhaku – çështja e radhës

DSC_3238

Serbia duke e gjymtuar shtetin e Kosovës përmes pazarit në Bruksel, mprehu sëpatën në këmbët e saja. Ky fakt nuk i shëron dot plagët e Kosovës të shkaktuara nga mosdija dhe mos përkushtimi i klasës politike të Kosovës të sanksionuara përfundimisht me marrëveshjen e Brukselit.

Masakra e Biohorit gjatë natës së Bozhiqëve të vitit 1943 (pjesa e IV-të)

Bihorasit duke kuvenduar

Qetnikët ekzekutuan aksionet e planifikuara për vrasjen masive të shqiptarëve të Bihorit. Ky akt gjenocidal krijoi një gejndje tmerri: “Nëna s’e di ku i ka fëmijt. Baba s’e njef djalin e vet e nusja burrin”.

Bihorasit duke kuvenduar

Masakra e Biohorit në Natën e Bozhiqëve të 43-tës (pjesa e III-të)

Cetnicki pokol

“Në Rozhajë, pas veprimeve gjakatare  mbas veprës gjakësore e çnjerëzore në zonë neutrale, janë grumbullue afro 5.000 frymë refugjatësh janë shtrëngue të ikin nga tokat e tyne dhe të shpëtojnë shpirtin lakuriq nëpër akull, borë dhe furtunë tue ikë nëpër bjeshkë, për shkak të cilës gjë burra gra e sidomos fëmijë janë fare lakuriq ose veshun me rroba rrecka rrecka.

Masakra e Biohorit në Natën e Bozhiqëve të 43-tës (II)

konvertimi
Vuajtjet e popullit në viset veriore të trojeve Shqipatare janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5 janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer gjenocid i pa parë kundër popullsisë së besimit islam të këtyre trevave. Sipas dëshmive të dokumentuara në këtë periudhë janë masakruar rreth 9200 njerëz. Popullsia e kësaj treve është persekutuar pa dallim gjuhe, përkatësie kombëtare (shqiptarë apo boshnjakë). Kjo ka ndodhur gjatë Luftës së Dytë Botërore – luftë e cila për çetnikët kishte edhe karakter “kryqëzate”.

Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqëve të 43-tës ( I )

bihor 1

Sprovimet e vështira dhe vuajtjet e popullit të Sanxhakut janë përshkallëzuar sidomos në periudhën nga 5  janari deri më 7 shkurt të vitit 1943 kur është kryer  gjenocid kryesisht kundër popullsisë së besimit islam të  luginës së lumit Lim  nga Bijello Polja deri në Foçë. Sipas dëshmive të dokumentuara   në këtë periudhë janë masakruan rreth 9200 Sanxhaklinjë. Popullsia e kësaj treve është persekutuar pa dallim gjuhe, përkatësie kombëtare (shqiptarë apo bosh Jake). Kjo ka ndodhur gjatë Luftës së Dytë Botërore –  luftë e cila për  çetnikët kishte edhe karakter  “kryqëzate”.

Tutini i Sanxhakut është vendstrehimi i Mbretëreshës Teutë?

arsa
 A do të ndriçohet historia deri më tani e fshehur e Sanxhakut dhe a do të argumentohet se rrënjët e këtij populli nuk janë aq të cekëta siç janë paraqitur deri më tani? Falsifikatorët e historisë së Sanxhakut me dekada të tëra kanë falsifikuar dhe i kanë fshehur faktet historike. Megjithatë, historia për këtë rajon dhe njerëzit do të ndriçohet nëpërmjet të punimeve të hulumtuesve siç janë: Alia Xhogoviqi, Ibrahim Pashiqi dhe Sulejman Aliqkoviqi.

Arsa Ilire

Vendimi i Kuvendit të Pazarit të Ri për Srebrenicën trazon Serbinë!

srebrenica

Ish-Ministri i Jashtëm serb Vladislav Jovanovic, ish-ambasadori i OKB Pavle Jevremoviq dhe gazetarja e tç përditshmës Politika, Jelena Cerovina kanë vlerësuar se vendimi i asamblesë komunale të Novi Pazarit për gjenocidin në Srebrenicë është në kundërshtim me politikat aktuale të Beogradit.