Daily Archives: 2 Nëntor, 2015

Prof. Dr. Nexhmedin Spahiu – ” Kosova për Sanxhakun”

kuvendi Nexhi

Prof. Dr. Nexhmedin Spahiu, para antarëve të Kuvendit themelues t Shoqas ” Kosova për Sanxhakun” flet për nevojën e themelimit dhe synimet e organizatës.

Rexhep Shkrijel- Kuvendi themelues të Organizatës ” Kosova për Sanxhakun “

Prof. Dr.Rexhep Shkrijel

 

Fjalimi i Pro.Dr. Rexhep Shkrijelj nënkryetar i Këshillit Kombëtar Boshnjak, përshëndet Kuvendin themelues të Organizatës ” Kosova për Sanxhakun ” më 23.10 . 2015 , në Amfiteatrin e Fa. Filologjik të UP në Prishtinë
Prof. Dr. Redzep Škrijelj, u ime BNV Sandzaka pozdravla org. “Kosovo za Sandzak”

Admir Muratoviq përshëndetë Kuvendin e ” Kosova për Sanxhakun”.

Admir Muratoviq

Prof. Dr. Admir Muratoviq, Kryetar i Bashkësisë Kulturore Boshnjake të Sanxhakut, përshëndetë Kuvendin themelues të shoqatës ” Kosova për Sanxhakun”.

Prof. Dr. Admir Muratoviq, Predsednik Bosnjake Kuturne Zajednice Sandzaka, pozdravla ucesnike Izborne Skupstine Udruzenja ” Kosovo za Sandzak” odrzana na Filoloskom fakultetu u Pristini dana 23 .10. 2015 .god.

Dr Kenan Kurtagiq– agaj, përshëndet Kuvendin Zgjedhor të Shoqatës ” Kosova për Sanxhakun”

Shqiptarët në Sanxhakun e Jeni Pazarit dhe Sjenicës në shek. XIX dhe XX

Si u nda Sanxhaku

Sanxhaku që sot njihet vetëm me këtë emër, më parë quhej Sanxhaku i  Jeni Pazarit ose i Pazarit të Ri. Sanxhaqet ishin njësi administrative të Perandorisë Osmane, fillimisht si nën-ndarje e ejaleteve e më pas e vilajeteve. Puna rrodhi ashtuqë duke qenë Sanxhaku i Jeni Pazarit më i përmendur e më i njohur për shkak të interesimit austriak, filloi të përdorej emërtimi i shkurtë Sanxhak, që ka mbetur edhe sot.  Shumëkujt i bën përshtypje përfshirja e Sanxhakut në hartën e Shqipërisë etnike.

Mbiemrat-patronimet në Sanxhak

mbiemrat1_zpsad70f3f6

Përdorimi i mbiemrave tek shqiptarët thuhet se ka filluar nga shekulli XII dhe ka vazhduar deri ne shekullin XX. Gjatë këtyre shekujve të historisë procesi i vënies së mbiemrave ka ecur nga lart poshtë. Kështu, fillimisht janë pajisur me mbiemra shtresat e larta, më pas shtresat e hierarkisë fetare, ndërsa më vonë ka zbritur deri në shtresat e ulëta. Qëllimi fillestar i mbiemrave ka qenë për të dalluar njerëzit nga njëri-tjetri1.

 

Emërtimet gjeografike apo toponimet në Sanxhak

arsa

Mbështetur mbi faktorin kohë, historia e Ballkanit dhe e popujve autokton të tij: dardanëve, grekëve, ilirëve, trakasve dhe të etnive të tjera me të vogla të kohës së para invadimit të sllavëve në këtë hapësirë, nuk mund të jenë objekt trajtimi i sllavistikës.

Shoqata e turqve në Serbi, dorë e zgjatur e Qeverisë serbe: A po trillohet kjo pakicë në Sanxhak!?

shoqata-e-turqve-n-euml-serbi-dor-euml-e-zgjatur-e-qeveris-euml-serbe-a-po-trillohet-kjo-pakic-euml-n-euml-sanxhak_2_hd

Shoqata e Turqve në Serbi, u bën thirrje boshnjakëve në Sanxhak që të mbledhin nënshkrime për formimin e pakicës turke. Boshnjakët, të cilët pranojnë të jenë pjesë e këtij projekti, janë të detyruar të heqin dorë nga identiteti i tyre dhe të deklarohen si pjesëtarë të pakicës turke.