Daily Archives: 3 Shkurt, 2019

Gjurmë Shqiptare – Plagët e hapura të Kosovës

Mijëra e mijëra civilë, burra, gra e deri foshnje pakmuajshe u masakruan nga serbët në vitet 1998-99 në Kosovë, shumë rezultojnë ende të zhdukur. Dëshmi rrënqethëse, histori të jashtëzakonshme, të dhëna tronditëse. Ndiqni videon e plotë të dokumentarit të gazetarit Marin Mema, “Plagët e hapura të Kosovës”. E verteta flet me gjuhën e fakteve.

Emina heroina legjendare!

ArslanBucanSjenicanekad

 

Visoçka është fshat në pjesën jugperëndimore të Senicës, përkatësisht në skajin më perëndimor të Peshterit  afër kufiri me Malin e Zi , shumë afër luginës së Lumit Lim.

Para Luftës se Dytë  Botërore  në të kanë jetuar rreth 40 banorë kryesish të vëllazërisë Buçan. Tradicionalisht  njerëzit e kësaj ane në shtëpitë tyre mbanin  armë, për gjueti por edhe për tu mbrojtur nga ujqit dhe plaçkitësit.  Pasi kishte filluar lufta serbet e kësaj ane iu kishin bashkuar njësive çetnike, e shumë pak prej tyre iu kishin bashkuar partizaneve . Myslimanët nuk dinin kah të ia mbanin. Në këtë kohë çetnikët u organizuan , në bashkëpunim me okupatorin luftuan kundër partizanëve, ndërsa në programin e tyre  kishin “ shfarosjen e  Turqve”  (myslimanëve). U formuan njësia çetnike e Limit –Sanxhakut,  komandat i së cilës  ishte  Pavle Gjurishiq.  Epror i çetnikëve lokal ishte  Rade Korda  nga fshati Tutiq, fshatar me profesion i cili mori  gradën  e vojvodës.  Ai shumë shpejt do të bëhet i njohur për represaliet  ndaj popullsisë myslimane të trevës së Bjellopoles.