Daily Archives: 3 Dhjetor, 2019

Rusia po rrit shpejtësinë e ndërhyrjes në Ballkan

shaban-murati-905x395

 

Pjatën gjeopolitike ballkanike, që ia serviri Franca në muajin tetor me bllokimin e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe zgjerimit të BE, Rusia nuk e la të ftohet, por menjëherë e rriti marshin e të gjitha mekanizmave të ndërhyrjes së saj në Ballkan. Në datat 12-15 nëntor në Voronezh u organizua samiti i parë “Rusi-Ballkan për diplomacinë popullore”. Autoritetet ruse e quajtën zyrtarisht “samit” për të theksuar rëndësinë dhe rolin e ri, që po i jep qeveria ruse mobilizimit të forcave filoruse në rajonin e Ballkanit Perëndimor për të shtrirë ndikimin rus, duke përfituar nga konfuzioni i krijuar në BE dhe në shtetet kandidate të BE nga Ballkani Perëndimor. Në këtë samit ruso-ballkanik, sipas shtypit rus, morën pjesë Rusia, Serbia, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia, Bosnjë-Hercegovina, Kroacia dhe Sllovenia. Pra ishin thirrur të gjitha shtetet e ish-Jugosllavisë, plus Shqipëria. Në diplomaci nuk ka rastësi. Mediat ruse nuk e zbulojnë se kush e përfaqësoi Shqipërinë në samitin ruso-ballkanik dhe as thonë nëse përfaqësuesi nga Shqipëria ka nënshkruar rezolutën dhe dokumente të tjera të samitit ruso-ballkanik. Kjo do të ishte me interes, sepse samiti kërkoi ndërprerjen e sanksioneve ndaj Rusisë nga vendet ballkanike që janë bashkuar me sanksionet e BE, dënoi ndërhyrjet ajrore të NATO-s në vitin 1999 në Serbi, dënoi anëtarësimin në NATO të Malit të Zi dhe të Maqedonisë së Veriut dhe zgjerimin e saj në vendet e tjera të rajonit, si dhe mbështeti qëndrimin e Serbisë për të rimarrë Kosovën.