Monthly Archives: Mars 2020

Shkrimtari rus Lev Trocki: Krimet e shovinizmit serb ndaj shqiptarëve

Trocki

Banorët kishin gjetur poshtë urës  kryesore mbi  Vardar, në qendrën e qytetit, kapica me kufoma shqiptarësh

Si pashë fshatra të tëra shqiptare afër Shkupit të shndërruara në grumbuj shkrumbi

Nënoficeri i urdhëronte:  “Poshtë!” Shqiptarët gjysmë të vdekur nga frika uleshin në gjunjë: “Lart !” dhe ata ngriheshin

(Libri PËRTEJ PERDES-  Krimet e shovinizmit serb)

(Kjo që do të vazhdojë, është pothuajse fjalë për fjalë (e kam shkrojtur nën  diktimin), tregimi i një prej miqve të mij serbë.)

 

Sallkoviq : Es- selamun alejkum të dashur vëllezër shqiptar

damir

 

Shprehjet për serbizimin apo shqiptarizimin e boshnjakëve të Sanxhakut janë tema  për fat të ke që përmenden dhe  keqpërdorën nga të gjitha palët në Sanxhak dhe askush nuk duhet ta bëjë atë .   Pa ndonjë arsye godasin në mënyrë brutale  ndjenjat më të thella të këtyre njerëzve që jetojnë këtu ndonjë.  Secilit boshnjak të sinqertë kur dëgjon  zërin e tupanit dhe  sheh djemtë në veshjet popullore shqiptare nga një shkak i arsyeshëm i rrjedhin lotët dhe në të njëjtën kohë nxjerr një buzëqeshje dhe psherëtimë për kohërat kur gjyshërit tanë ishin ashtu të veshur   dhe gëzoheshin me atë lloj muzike ..

 

SANXHAKU DHE POPULLI I SAJ NËPËR HISTORI

Pazari, pas luftes

Pas vitit 1856, me Paqen e Parisit, u bë më se e qartë se Evropa do të shkonte në favor të programit gjithserb të “Naçertanias”. Kosova, Sanxhaku dhe Toplica u bënë një gjah i preferuar për orekset serbe, të favorizuar me të gjitha menyrat nga mbështetja politike ruse dhe gjermane.

 

     SANXHAKU DHE I DERGUARI I ZOTIT, Dr. SULEJMAN UGLJANIN  

Maxhuni Uglanin

 

Organizuar nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega për Gjemani, SHKSH “Sali Çekaj” dhe  Fondacioni “Besa”, javën e parë të marsit 2020, në Munih u organizua takim promovues dhe  informativ, në mbështetje të shoqatës “Kosova për Sanxhakun”, me përfaqësuesit e Sanxhakut; Dr. Sulejman Uglanin, Kryetar i partisë Aksioni Demokratik i Sanxhakut, Prof. Mirza Hajdinoviq, Sekretar i partisë ADS, Prof. Ismet Azizi, Kryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”, Prof. Ali Daci, Nënkryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”. Të pranishëm ishin edhe gazetari, Marin Mema dhe Drejtori i Shkollës Fillore “Dacaj”, në Dacaj të Rozhajës së Sanxhakut të Malit të Zi, Haxhi Lajqi.

Edhe një herë Ahmedin Shkriel e qet nga binarët presidentin serb Vuçiq

Ahmedin

Ahmedin Shkrijel i prish rendin e ditës presidentit serb, i cili  humb durimin duke iu kërcënuar Z. Shkreli që mos të  përzihet në punët e shtetit.

Uglanin në  Mynih: Koncepti i vendosjes së statusit special për Sanxhakun është kërkesë legjitime!

uglanin në munih

 

Për herë të parë në këto dy deceniet  që lamë pas, LDK – Dega në Gjermani dhe shoqata kulturore “Sali Çekaj” ka organizuar një tryezë të rrumbullakët për çështje e Sanxhakut dhe çështjes shqiptare atje.

Tubim madhështor në Mynih të Gjermanisë i organizuar për nderë të kryetarit të PAD- it , Z. Sulejman Uglanin nga Sanxhaku dhe veprës historike të Ismet Azizit kushtuar Kolosit të Sanxhakut Aqif Blytës

Jam shqiptar ngado që shkoj

Gazmend Dashi

Jam shqiptar
ngado që shkoj

Kritikë: AQIF BLYTA DHE VEPRIMTARIJA E TIJ NË SANXHAK

Shefqet Dibrani

 

Ismet Azizi, “AQIF BLYTA: KOLOSI I PAZARIT TË RI”, studim historik, botoi LOGOS-A, Shkup 2019, me 360 faqe.
ISBN 978-9989-58-782-5

Historia jonë është e mbushur përplot me figura të shquara të cilat për shkak të sistemit komunist janë lënë në harresë, ose janë detyruar për tu harruar. Pa dyshim njëri nga ta është edhe Aqif Blyta, protagonisti i veprës së Ismet Azizit me titull “AQIF BLYTA: KOLOSI I PAZARIT TË RI”.

Admir Muratoviq   për  “ Albanizacija” e  Sanxhakut!

uglanin në munih

 

Amza boshnjake ka kërkuar tërheqjen e Uglanin nga udhëheqja e KNB për shkak se mbështetë “shqiptarizimin”

Zgjedhjet në Serbi nxisin përçarjet në Sanxhak!

Debati ne Gjermani

 

Matica Boshnjake e Zukorliqit motër me Maticën serbe të Vuçiqit
Janë kundër “shqiptarizimit” të shqiptarëve në Sanxhak, por jo kundër serbizimit të tyre.