Zgjedhjet në Serbi nxisin përçarjet në Sanxhak!

Debati ne Gjermani

 

Matica Boshnjake e Zukorliqit motër me Maticën serbe të Vuçiqit
Janë kundër “shqiptarizimit” të shqiptarëve në Sanxhak, por jo kundër serbizimit të tyre.

 

Ali Daci

Në një konferencë për media Admir Muratoviq nga lista Amza Boshnjake në Këshillin Nacional Boshnjak , si organ më i lartë i boshnjakëve në Serbi, u sul njësoj si Vuçiq e Daçiq ndaj liderit të Sanxhakut Z. Sulejman Uglanin, duke vjellë vrerë ndaj këtij kolosi të ditëve tona.

 

I frustruar nga politika serbe dhe i shtyrë nga i ashtuquajturi akademik Zukurliq, që s’ është gjë tjetër vetëm një mikrob i devotshëm i shërbimit serb, Muratoviq për gjysmë ore akuzoj Uglaninin dhe partinë e tij që nuk po ecin rrugës së trazuar nga Vuçici e Daçiç të mbështetur nga shefi u tij Zukurliq drejtë serbizimit të boshnjakëve e shqiptareve në Sanxhak si të vetmen alternativ për heshtjen e zërave për të drejtën e popullit të kësaj krahine.
Muratoviq e tha haptas se politika e Maticës boshnjake më orientim serb, akuzon liderin e Sanxhakut si pro shqiptar i cili nuk po zbaton urdhrat e qeverisë së cilës Muratoviq i takon.

Ai përmendi vitet 1907 si vite kur boshnjakët nuk kishin të drejtë të deklaroheshin si të tillë. Çfarë anomalie e ketij doktori që është pjellë e universitetit të Zukurliqit. Duhet t’i bëjmë me dije këtij mjerani se në atë botë Sanxhaku zotërohej nga populli shqiptar dhe se ky i sotmi boshnjak as që ekzistonte. Si përkrahës i asimilimit të shqiptarëve në boshnjak e nga këta në serb ky farë doktori të vetmen pengesë ka Uglanin për mos realizimin e projekteve serbe në Sanxhak. Gjatë fjalimit të tij tendencioz e ofenduese Muaratoviq tha se politika e Z. Uglanin po prish marrëdhëniet ndërmjet boshnjakëve dhe shqiptarëve që është edhe oratori e përditshme serbe, e po harron që kurrë më shumë se sot nuk kanë bashkëpunuar shqiptarët më sanxhaklinjtë andaj edhe nuk befason ky pinjoll i Zukurliqit, këtij personi aq kontrovers e këlysh të politikës serbe. Muratoviq mendon se popullata e Sanxhakut mendon si ai e si mentorët e tij. Harron ky se populli i Sanxhakut nuk i nënshtrohet një diktati të tillë.

Një rast më vete e përbën vet fakti i ndikimit ogurzi të kësaj klike politike, ai i mësymjes së ndërrimit të strukturës udhëheqëse në shkolla, ku ministri i arsimit serb, më kërkesën e Zukurliqit heq drejtorët e shkollave në Novi Pazar dhe ata i zëvendëson më ata të politikës pro serbë, me të vetmin qëllim serbizimit total të arsimit në Sanxhak. Kundërshtimi i Këshillit Nacional Boshnjak bëri që kjo politikë të pengohet e që Admir Muratoviq e akuzoj Uglaninin njësoj si politikanët serb. Të frustruar nga politika serbe e të ndihmuar nga shkollat talibaneze këta mashtrues perfid shiten karshi popullit si fetar, politikan e shpëtimtar të boshnjakëve. Mjerë ata që ju besojnë.