Monthly Archives: Maj 2016

Shqiptarët në Bosnjë dhe Hercegovinë

Tuzlla

 Vlerësohet se sot në Bosnjë dhe Hercegovinë (B dhe H) jetojnë 8 deri në 10 mijë shqiptarë, të cilët përbëjnë një nga pakicat më të mëdha në këtë shtet. Nga këto llogaritje përjashtohet Republika Serbe ku nuk jeton pothuajse asnjë shqiptar dhe ku çështja shqiptare shikohet nën prizmin e çështjes së Kosovës. Sipas kushtetutës së B dhe H, shqiptarët, sikurse edhe pakicat tjera, konsiderohen “të tjerë”, dhe ata nuk mund të zgjidhen si anëtarë të Presidencës ose të jenë delegatë të Kuvendit Popullor të këtij shteti. Disa përfaqësues të shqiptarëve thonë se këto funksione nuk janë për ta të rëndësishme por janë të shqetësuar për shkak të përkeqësimit të situatës ekonomike të shumicës së shqiptarëve në B dhe H.

BASHKËPUNIMI NDËRMJET PROF. YMER BERISHËS,HALIM SPAHIUT DHE FERAT DRAGËS

FehratBegDraga-fe0c040e

 

Ne verë të vitit 1944 fati i Luftës së Dytë Botërore dihej. Nazizmi gjerman po pësonte humbje ne të gjitha frontet. Prandaj,duke synuar që te analizohej fati i kombit shqiptar, Halim Spahija, së bashku me prof. Ymer Berishën do të kërkojnë takim me Ferat Dragen. Ferat Draga ishte një politikan i vjetër me një përvojë brilante,te cilit i kishte shkuar për dore që ta amortizojë politiken kriminale serbe kundër popullit shqiptar për 22 vjet me radhë.

Shqetësimi i mediave ruse: Shqiptarët e Kosovës po e pushtojnë jugun e Serbisë

sputniku

Në pesë vitet e fundit në territorin e Nishit, sipas vlerësimeve zyrtare, jetojnë rreth 11,000 shqiptarë nga Kosova, shkruan portali më i madh rus “Sputnik”.

KF “Graçanica” kërkoi leje nga FFK për ndeshjen humanitare me C. Zvezdën

federata

Efekti dhe rezultatet e pranimit të FFK-së në UEFA dhe FIFA kanë filluar të shihen menjëherë. Klubi i futbollit “Graçanica” dhe komuna e Graçanicës kanë kërkuar leje nga FFK-ja, si organizatore e vetme garave të lojës së futbollit në Republikën e Kosovës për zhvillimin e një ndeshje humanitare ndërmjet ”FK Graçanica” dhe ”FK Crvena Zvezda” nga Beogradi që do të zhvillohet më 19 maj.

Reagim për fyerjet në Fjalorin e Akademisë së Shkencave të Malit të Zi

KËSHILLI-KOMBËTAR-I-SHQIPTARËVE-NË-MAL-TË-ZI-GENC-NIMANBEGU

 

 

 

Në emër të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve në Malin e Zi, dhe në emrin tim personal, edhe njëherë shpreh protestën tonë të fuqishme për shkak të definimeve fyerëse dhe shoviniste, në fjalët që kanë të bëjnë me shqiptarët në Fjalorin e ASHMZ.

Të njihemi me Flamur Gashin, ish ambasadori i Shqipërisë në B dhe H (video)

flamur

Flamur Gashi u lind më 10 qershor 1969, në Pejë, Kosovë. Ka perfunduar Fakultetin e Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe në Prishtinë. Kontributi i tij është i njohur dhe në fushën e gazetarisë dhe atë të studimeve politike.

NISHANI KA PRITUR NJË GRUP NXËNËSISH NGA MALI I ZI

IMG_3759

 

Presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani, ka pritur një grup nxënësish dhe arsimtarësh nga Ulqini, Tuzi, Plava, Gucia dhe Rozhaja.

Foto e rrallë dhe e papublikuar deri tani e Nexhip Bej Dragës

Varrimi i N Drages

 

NË VITET E MËPASTAJME, INFLUENCA E NEXHIP DRAGËS, KA FILLUAR TË RRITET JO VETËM NË KALOSHIN E ROZHAJËS, POR DERI NË PEJË. MANDEJ NË VITET E PARA TË SHEKULLIT TË NJËZETË, KËTË BIR TË DRAGAJVE E SHOHIM EDHE NË FUNSIONIN E KAJMEKANIT TË PEJËS. E RËNDËSISHME ËSHTË TË THUHET PËR NEXHIP DRAGËN, SE GJATË KËTYRE VITEVE SI KAJMEKAM, AI U PËRPOQ TË „ZBUSE“ SADOPAK MASAT E RREPTA TË PORTËS SË LARTË NDAJ EKONOMISË FSHATARE DHE ASAJ TË QYTETIT, POR KURDOHERË PA HEQUR DORË PREJ LIGJEVE. EDHE PSE MUND TË PARASHIHTE DOBINË E REVOLTAVE MASIVE, NEXHIP DRAGA BËNTE ÇMOS NË RRETHET E PATRIOTËVE SHQIPTARË, QË ATO TË MOS NDIZESHIN NGASE MUND TË FIKESHIN SI ATO METEORET. PËRNDRYSHE KËSAJ NË VETËDIJEN E BIRIT TË DRAGAJVE, RRINTE I ZGJUAR MENDIMI PËR DIMENSIONET E VËRTETA SHPIRTËRORE TË NJË KRYENGRITJEJE E CILA DO TË MUND TË PËRFSHINTE KREJT VILAJETET SHQIPTARE

Serwer: Serbia më shumë ka problem me Bosnjën se me Kosovën

daniel-serwer_

Serbia është e rrethuar me shumë probleme dhe jostabilitet, por sfida kryesore për të në të ardhme do të jetë Bosnja, e jo Kosova, vlerëson analisti i çështjeve të Ballkanit, Daniel Serwer.

Diskriminimi serb bashkon shqiptarët e Preshevës me Sanxhakun në Kuvendin e Serbisë

sanxhPresh (1)

Kryetari i Bordit Ekzekutiv të SDA Sanxhakut Enis Imamoviç i bëri sot thirrje deputetëve të Bashkimit Demokratik boshnjak të Sanxhakut (BDZS) në Kuvendin e Serbisë formuar një fraksion të pakicës.