Monthly Archives: Shtator 2017

Sanela Sadiković nga Zyra e Kryeministrit, flet për projektet e mëdha të cilat i udhëheq për komunitetet pakicë (video)

sanela-sadikovic-768x457

Sanela Sadiković nga Zyra e Kryeministrit, flet për projektet e mëdha të cilat i udhëheq për komunitetet pakicë

 

KONTRIBUTI I FERHAT BEJ DRAGËS NË ÇËSHTJEN KOMBËTARE DHE SHKRIME DISONANTE PËR PERSONALITETIN E TIJ

Ferhat Bej Draga

 

Sipas disa burimeve, Ferhat Draga dhe Isa Boletini kanë qenë pjesëmarrës në Kuvendin e Ferizajt (15 korrik 1908) si përfaqësues të Mitrovicës. Ndër të parët që e përmend veprimtarinë e Ferhat bej Dragës, është Lumo Skendo (Mithat Frashëri).

(Kumtesë në konferencën shkencore të 8 shtatorit 2017, kushtuar përvjetorit të Ferat Dragës, mbajtur në Mitrovicë , pjesa e I-rë)

Ish-zëdhënësja e Hagës shokon me deklaratën: Milosheviqi është gjallë, Haga do të mashtrojë njëjtë edhe me Mladiqin

ccc-800x450

 

Mbrojtja e Ratko Mladiqit e ka kërkesën e njëjtë siç e kishte ajo e Milosheviqit: e këtë s’mund ta pranojmë. Sepse, cilido mjek mund t’i bëjë letrat se Mladiqi ka vdekur, madje edhe të sjellë mjekë vëzhgues për ta konstatuar vdekjen dhe të gjitha këto me qëllim që të mos vijë deri te shqiptimi i dënimit.

“Serbët në Kosovë nga sot i ndihmon OJQ-ja ruse”

auto_ojqruese1506346479

OJQ “Ruska humanitarna misija” (Misoni humanitar rus) në bashkëpunim me Zyrën e Kosovës, në të ardhmen do at ndihmojë popullin serb në Kosovë, transmeton Koha.net

 

Nexhip Bej Draga, kalorës i kryengritjes së madhe

Varrimi i Nexhip Drages , Vjene

Diku, i madhi i letrave franceze, Hygo, ka shkruar se kombin e bëjnë familjet e mëdha. Përndryshe ne shqiptarët, kemi artikuluar një tendencë që thuhet se “s’bëhet oxhaku, buxhak”. Familjet e mëdha, oxhaqet e mëdhenj shqiptare, i kanë trashëguar e përcjellë në gjenerata të tëra, frymën e ndershme të shqiptarizmës. Përmes të tillëve, oxhagjeve me famë të Shqipërisë, qëndron krenar edhe ai i Dragajve, atje në Kaloshin e Kosovës, në viset më veriore mes bjeshkëve të larta.

GAZETA “HAK” E SHKUPIT ( 1920 – 1924 ) NJË MARGARITAR I GAZETARISË SHQIPTARE

Gazeta Hak

Gazeta “HAK” 1920 – 1924: në gjuhën turke me shkronja arabe dhe në gjuhën serbe me cirilikë

 Shkruan: Prof.Dr.Muhamet Pirraku

    Veprimtaria ilegale e Aqif Blytës pas ndalimit të Xhemijetit!

Aqif blyta1

Me kërkesë të Ferat Dragës dhe Aqif Blytës në fund të tetorit 1924 në Shkup do të mbahet një mbledhje sekrete e ku ishin të pranishëm shumica e ish-deputetëve të Xhemjetit që ishin zgjedhë më 1923. Përjashtim bënte vetëm Qenan Zija, i cili nuk ishte ftuar fare në tubim. Tubimin do ta përshëndetë Ferta Draga duke i njoftuar të pranishmit se nga Komiteti i Kosovës me seli në Shkodër kishte ardhur përmes kanaleve të caktuar një Memorandum që i është dërguar Lidhjes së Kombeve në Gjenevë, të cilin e kanë nënshkruar Bajram Curri, Hasan Prishtina dhe Bedri Pejani.

PËRMASAT E BARBARISË SERBE MBI SHQIPTARËT

masakra-serbe-ne-lume

Në luftën serbo-turke, 1876-1878, agresionet e forcave të organizuara serbe sollën pasoja shfarosëse për shqiptarët në viset e Moravës jugore, perëndimore dhe lindore.

Viti 1919: Pazari i Ri 53% shqiptarë, 30% boshnjakë, 17% serbë

display_temp (2)

 

 

 

 

Në dy dekadat e para të shek. XX në Kosovë, e cila deri në vitin 1912 kishte statusin administrativ të vilajetit me kryeqendër Shkupin, në kuadër të Perandorisë Osmane, u përpunuan statistika të popullsisë nga provenienca të ndryshme. Në përbërje të Vilajetit të Kosovës bënte pjesë edhe Pazari i Ri (Yeni Pazar), që gëzonte statusin e njësisë administrative – sanxhakut. Pos organeve administrative osmane, që bënë regjistrimin e popullsisë së Vilajetit të Kosovës, edhe organet administrative serbe, malazeze, bullgare e austro-hungareze hartuan statistika të popullsisë së Kosovës në harkun kohor të viteve 1913-1918.

Çka foli Murat Xhakja me Dragutin Franasoviqin në Kurshumli në prani të oficerëve të Vjenës më 28. V. 1878

Foto Ismet Azizi: Kurshumli, shtëpi tipike shqiptare, e boshatisur
Pas qëndrimit dy ditor në Toplicë e Jabllanicë me ekipin e Topchanelit, në krye me gazetarin Marin Mema, u frymëzova shumë që të shfletoj meteriale-shkrime, gjegjësisht hulumtime. Përveç librit të M Rakiqit, “ Nga Serbia e Re”, që e kisha lexuar ma herët, ku bënë fjalë për Shqipërinë e vjetër, gjeta nji hulumtim të Prof Hakif Bajrami, nga i cili mbeta i shtagur nga ajo që lexova. Edhe pse, keni pas rast ta lexoni, unë po e përsërisim me qëllim të ngjallë kurreshtjen e lexuesve,(I. Azizi).