Monthly Archives: Janar 2018

Konferencija: Mediji na jezicima manjina su u velikim problemima i pod političkim pritiscima

ahmedin

Stalni politički pritisci, mizerne plate, besparica, cenzura i autocenzura, jezičke barijere i smanjivanje publike zbog velike emigracije mladih ljudi, slab novinarski kadar, najveći su problemi s kojima se suočavaju mediji na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini i Srbiji, rečeno je danas na konferenciji „Informisanje na jezicima nacionalnih manjina – na sporednom koloseku“.

AQIF BLYTA – FIGURË KRYESORE E ORGANIZATËS XHEMIETI

Aqif Blyta me  babain Emin Blyta

 

Aqif Blyta padyshim është personaliteti dhe lideri më me ndikim i boshnjakëve dhe shqiptarëve të Sanxhakut në periudhën e Mbretërisë së SKS (1918-1829) dhe Mbretërisë së Jugosllavisë (1929-1941). Ai është një lloj fenomeni politik i kësaj periudhë kohore. Edhe atëherë kur veproi krejtësisht i pavarur pa asnjë parti që do të qëndronte prapa tij, dihej se në trevat e Dezhevës (Pazarit të Ri) dhe në atë të Senicës askush nuk mund të merrte votat e votuesve dhe zgjedhësve pa mbështetjen e Aqifit. Një ndikim i tillë tek sanxhaklinjtë dhe një autoritet të tillë politik në popull nuk ia dolën ta krijojnë deri më tani asnjë politikan në këtë rajon.

Ky punim u prezentua në konferencën shkencore me temë “Organizata Xhemijeti dhe rezistenca e saj kundër kolonizimit”të m,bajtur në Shkup më 17 dhejtor 2017.

 

“FRONTI I JUGUT”: RRËFIMI PAS 27 VJETËVE

H Islami

Tomë Berisha dhe Mahmut Bakalli në lojën e Tugjmanit!

Si dështoi plani i Franjo Tugjmanit që t’i shtynte shqiptarët të hapnin “Frontin e Jugut”? Kush e përkrahu e kush e kundështoi këtë plan, në takimin e përfaqësuesve partive politike shqiptare në ish-Jugosllavi, që u mbajt në Stubiçke Toplice, në periferi të Zagrebit?

 

Azem Vllasi akuzon rusët për vrasjen e Oliver Ivanoviq

Vllasi

Avokati dhe analisti politik Azem Vllasi mendon se vrasja e Oliver Ivanoviqit është bër prej “ekstremistëve serbë dhe rusë, të cilët lirishëm ecin në Veri”.

Së paku, le të këndoj gjeli!

Salih Makiq Baçicë

 

Shqiptarët e Peshterit pas vendosjes së pushtetit komunist, u ballafaquan me vështirësi të mëdha. Ata paraprakisht trajtoheshin të padëshiruar për sllavo-komunistët, po ashtu siç ishin edhe ata të padëshiruar për shqiptarët e Peshterit. Rrethanat e reja, ndikuan që Peshteri, gjegjësisht i tërë Sanxhaku përsëri ra nën pushtimin serb.

Shqipja, gjuhë zyrtare në Maqedoni?

auto_gjuha1500556377

Ligji për përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe njëherë e përgjithmonë të eliminojë interpretimet e ndryshme që janë nxitur gjatë përdorimit të tij në të kaluarën, duke ndërlikuar edhe më shumë çështjen nëse shqipja është apo jo zyrtare dhe në cilat institucionet mund të përdoret.

Mësimi i gjuhës shqipe në Serbi po kthehet në trend (VIDEO)

26165771_10204295705709192_3906345613973069083_n-728x430

 

Një studente serbe e albanologjisë ka marrë mijëra klikime në internet në videot e saj ku tregon se si mësohet gjuha shqipe.

Gazeta “Kosova” (1941) për shqiptarët e Peshterit

Qelesh punuesi. pazari i Ri

Jemi kah mendojmë kangët kombëtare shqiptare të fushës së Peshterrit të Jeni Pazarit, të cilat bariu shqiptar, që përpos gjuhës shqiptare nuk din asnjë gjuhë tjetër, duke kullotë delet e tija, i shpërndanë me anën e valëve të ajrit duke i frye fyellit të tij me të gjithë forcën e mushknive.

Sanxhaku nuk e harron Shaban Polluzhën

zukorlic_250517_foto Dusan Milenkovic 2522-1_8e43_1000x1000

Boshnjakët kanë lidhje historike me shqiptarët e Kosovës, sepse kemi qenë, si të thuash, të dërguar apo orientuar njëri te tjetri. Në shumë raste kur kemi qenë të rrezikuar nga çetnikët, shqiptarët gjithmonë na kanë dalë në ndihmë. Kurrë nuk i kemi harruar Shaban Polluzhën dhe luftëtarët e tij nga Drenica, të cilët erdhën këtu dhe na ndihmuan të mbrohemi, thuhet në intervistën për “Epoka e Re” (13 Dec, 2013).

Në kërkim të së vërtetës së Sanxhakut!

nusja e peshterit

Dilemave rreth origjinës së popullësisë myslimane të Sanxhakut, po u vije fundi. Falë  profesionalizmit dhe argumenteve shkencore të studiuesve të fushave të ndryshme: historisë, arkeologjisë, antropologjisë, kulturës, dokeve e zakoneve, pastaj, në bazë të  historisë orale, të cilën e kanë hulumtuar autorë të shquar të kësaj treve, gjithnjë e më shumë na ofrojnë të dhëna për ta njohur e mësuar më mirë të vërtetën. Sot kemi mjaft studime të autorëve dhe instutucioneve shkencore boshnjake dhe serbe, të cilat dëshmojnë me argumente për origjinën shqiptare të popullësisë jo vetëm të rrafshanaltës së Peshterit, por edhe më gjerë.