Daily Archives: 21 Janar, 2018

AQIF BLYTA – FIGURË KRYESORE E ORGANIZATËS XHEMIETI

Aqif Blyta me  babain Emin Blyta

 

Aqif Blyta padyshim është personaliteti dhe lideri më me ndikim i boshnjakëve dhe shqiptarëve të Sanxhakut në periudhën e Mbretërisë së SKS (1918-1829) dhe Mbretërisë së Jugosllavisë (1929-1941). Ai është një lloj fenomeni politik i kësaj periudhë kohore. Edhe atëherë kur veproi krejtësisht i pavarur pa asnjë parti që do të qëndronte prapa tij, dihej se në trevat e Dezhevës (Pazarit të Ri) dhe në atë të Senicës askush nuk mund të merrte votat e votuesve dhe zgjedhësve pa mbështetjen e Aqifit. Një ndikim i tillë tek sanxhaklinjtë dhe një autoritet të tillë politik në popull nuk ia dolën ta krijojnë deri më tani asnjë politikan në këtë rajon.

Ky punim u prezentua në konferencën shkencore me temë “Organizata Xhemijeti dhe rezistenca e saj kundër kolonizimit”të m,bajtur në Shkup më 17 dhejtor 2017.