Monthly Archives: Prill 2018

Lirije Kajtazi: Kosova vazhdon të mbetët dosje e madhe e krimit të pandëshkuar në Ballkanin Perëndimor

liriekajtazi

Kosova vazhdon të mbetët dosje e madhe e krimit të pandëshkuar në Ballkanin Perëndimor, vazhdon të lëngoi nga plaga e hapur e rrëmbimit të njerëzve të saj dhe e fshehjes së vendndodhjes së tyre nga aparati shtetëror i Republikës së Serbisë.

Prokurorët e Hagës kërkojnë burgim të përjetshëm për Karaxhiçin

Karadzic_640

Prokurorët i bënë thirrje gjyqtarëve në Gjykatën e OKB-së të refuzojnë apelin e ish-liderit politik serb të Bosnjës Radovan Karaxhiç dhe ta rrisin dënimin e tij në burgim të përjetshëm për gjenocid dhe krime të tjera lufte.

TERORISTIČKI NAPAD NA ZVANIČNIKA SDA SANDŽAKA OPASNA PORUKA BOŠNJACIMA

Salih-Hot-01-800x530

Od 2004. godine do danas u Novom Pazaru i Sandžaku desilo se na desetine incidenata u kojima su bacane bombe, eksplozivne naprave i molotovljevi kokteli, upucavani i prebijani časni i uvažavani ljudi. Deblji kraj većinom bi izvukle pristalice ili funkcioneri SDA Sandžaka. Bez obzira da li se incident desio prije dva dana ili prije 14 godina, zajedničko za sve te nemile događaje, označene u srbijanskoj javnosti kao “unutarbošnjački stranački ili sukobi u Islamskoj zajednici”, jeste šutnja policije koja skoro nije rasvijetlila ni jedan, a nadležni državni organi Srbije, tužilaštva i sudovi javnosti nikada nisu saopćili ko su planeri, organizatori i izvršioci tih napada

Azizi: Shoqata “Kosova për Sanxhakun” ndërton ura të reja bashkëpunimi!

Që në ditët e para të themelit shoqata “Kosova për Sanxhaku” gjeti përkrahjen nga struktura dhe individë të ndryshëm nga Sanxhaku dhe më gjerë. Menjëherë pa vizitës së parë që iu bë Këshillit Kombëtarë Boshnjak, me këtë rast iu bë pritje përzemërt vëllazërore nga kreu i këtij Këshillë Sulejman Uglanin, pasoi marrëveshje e bashkëpunimit, ku shoqata u bë anëtarë konsultativ participues i Këshillit Kombëtar Boshnjak.

Kështu thotë Ismet Azizi, kryetar i kësaj Shoqate, sipas të cilit, ura të reja bashkëpunimi po ndërtohen, pasi tani së fundi, pas disa konsultave, ai bashkë edhe me bashkëpunëtorin më të afërt, Ali Dacin, vizitoi Këshillin Kombëtar Shqiptar, në selinë e tij në Bujanoc.

Azizi ka bërë me dije se me këtë rast nikoqiri Shukri Ymeri, kryetar i këshillit Kombëtar Shqiptar në Serbi, delegacionit të shoqatës i bëri pritje të përzemërt vëllazërore.

“E njoftova Ymerin me programin dhe objektivat e shoqatës sa i përket përkrahjes dhe mbrojtjen e të drejtave të shqiptarëve në Sanxhak dhe boshnjakëve në Kosovë. Pastaj, me veprimtarinë dhe aktivitetet që shoqata ka arritur të zhvilloi në Kosovë dhe Sanxhak, me përkrahjen e pa kursyer të KKB në krye me dr. S. Uglaninin”, ka thënë për 2LONLINE, Ismet Azizi, kryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”

Azizi, theksoi se ka shprehur falënderim ndaj Këshillit dhe përfaqësuesve të saj, për mirëpritjen, ndërsa ka kërkuar që bashkëpunimin dhe përkrahjen që i ka ofruar Këshilli Kombëtar Boshnjak, të njëjtën gjë ta ketë edhe nga Këshilli Kombëtar Shqiptar, sepse, sipas tij edhe është në interes i përbashkët programor i shoqatës dhe Këshillit në fjalë.

Nikoçiri i takimit, kryetari Shukri Imeri, pasi shprehi kënaqësinë për këtë vizitë, e njoftoi delegacionin në fjalë me sukseset dhe vështirësitë e Këshillit që ai e kryeson, gjithashtu shprehi admirimin për punën dhe aktivitetin dhe veprimtarinë e shoqatës dhe aktivistëve të saj në forma të ndryshe.

“Natyrisht institucioni ynë dhe shoqata juaj , kanë objektiva të përbashkëta dhe , një marrëveshje bashkëpunimi është e domosdoshme sa më parë të arrihet, dhe këtë do ta bëjmë sa më parë që është e mundshme,” ka thënë mes tjerash Ymeri.

Po ashtu Azizi tha se në këtë takim erdhën në përfundim se me një bashkëpunim të mirëfilltë dhe me përkrahjen dhe ndihmën e Këshillit kombëtar Boshnjak në Sanxhak, do të arrihet një bashkëveprim në rritjen e bashkëpunimit në ndërtimin e urave bashkëpunimit në mes qytetarëve të këtyre trevave.

/2lonline/

Daci: Mali i Zi fsheh krimin tash 19 vite

Ali Daci

Në nëntëmbëdhjetë vjetorin e vrasjes së të përndjekurve nga Kosova në fshatin Husaj të Rozhajës në prill të vitit 1999 po e postoj këtë shkrim të cilin e kam botuar më 23 mars të viti 2009. Si sot e 19 vite drejtësia malazeze nuk ka luajtur nga pika zero e hetimit dhe as që ka denuar kënd nga të dyshuarit për ketë krim makabër.

Kur Çubriloviqi i”çmonte” lartë vlerat shqiptare!

vaso-ubrilovi-cb0d87c5-a860-4ad6-a977-db0e8411145-resize-750

Që nga “Naçertanija” e Ilija Garashaninitqë u hartua në vitin 1844, veçanërisht nga Kongresi i Berlinit (1878), nuk prajtën angazhimet e qarqeve dhe të regjimeve serbe për shkatërrimin e homogjenitetit etnik të tokave shqiptare, spastrimin etnik të tyre dhe për kolonizimin me elementin sllav. Këto veprime kanë patur për qëllim ndërrimin e kompozicionit etnodemografik në tokat shqiptare që do të binin nën sundimin serb.Së këndejmë nuk është asgjë e rastit që në vargun e veprimeve gjenocidale serbe mbi kombin shqiptar vendin e parë e zënë veprimetnë rrafshin demografik. Në të gjitha synimet dhe projektet serbe të gjysmës sy dytë të shekullit XIX dhe gjatë gjithë shekullit XX ndaj Kosovës dhe shqiptarëve, si pjesë të programit nacional serb, shtimi natyral i shqiptarëve konsiderohej si një nga pengesat më të mëdha në mposhtjen e faktorit demografik shqiptar dhe në realizimin e aspiratave pushtuese serbe.

Në Novi Pazar  fishkëllima për  himnin serb ! (VIDEO)

skandal ne Payar

 

“ Skandal në ndeshjen  e volejbollit në mes KV Novi Pazar – KV Vojvodina, në prag të takimit të tretë të serisë finale të kampionatit  të Serbisë ndodhi skandal” , Telegrafi rs.

DEBATI PJESË E KULTURËS POLITIKE

Draga

Duke marrë parasysh së në monizëm nuk ka ekzistuar mundësia e shprehjes së mendimit të lirë,  më të drejtë është pritur që në pluralizëm  të bëhët avancimi i vlerave,  përmes debatit si metodë e verifikuar në botën demokratike. Por, në mungesë të qasjes serioze ne lidhje mbi ketë çështje, se sa të mediave   për ne shqiptarët në Mal të Zi një dukuri e tillë ende  është për tu dëshiruar, që është dëshmi e mungesës së  kulturës politike në përgjithësi. Nuk ka dilemë se  një vendnumrim i tillë nuk është në favor të subjektëve politike në veçanti dhe të shqiptarëve në përgjithësi, sepse permes debatit prezentohen në mënyrë transparente vlerat e dobësitë e përgjithshme të cilat janë të pranishme ne mjedisin tonë.

 

FILLOJN NË ROZHAJË TË MALIT TË ZI DARSMAT ME FLAMUR KOMBËTAR

tradita-ana-malit

Në trojet shqiptare ekziston një shprehje: “Dasmë pa flamur nuk bëhet”, e cila mjafton për të vërtetuar faktin se flamujt në shtëpitë e shqiptarëve nuk ngrihen vetëm për festa, por sa herë që i zoti i shtëpisë ka gëzim.

 

Në Sanxhak u shënua 5 prill – Dita e Rinisë  

slikan

 

Me rastin e shënimit të 5 prillit – Ditës së Rinisë së Sanxhakut, Partia e Aksionit  Demokratik të Sanxhakut organizoi një seminar të edukimit politik për   të rinjtë  e Sanxhakut.