Monthly Archives: Maj 2018

Festivali “Mirëdita, dobar dan” në Beograd

43978264_303

Festivali „Mirëdita, dobar dan“ mbahet në Beograd prej vitit 2014, me qëllim që shikuesit serbë të njihen më mirë me kulturën dhe zhvillimet shoqërore në Kosovë.

“Srbija do Hilandara”(!)

fadil-kajtazi

Se Kisha Ortodokse Serbe është ne funksion të politikave ekspansioniste serbe në drejtim të popujve jo serb të Ballkanit, dëshmohet nga mesazhi i fundit i shpallur me 10 maj nga Kuvendi i Shenjtë i Peshkopëve, ku thuhet se “Kosova është pjesë e përjetshme e Serbisë qendrore” dhe me këtë rast ju bën thirrje zyrtarëve serb “që asnjëherë nuk duhet të japin pëlqim për tjetërsimin e Kosovës dhe Metohisë.

Jovanoviq: Krimet në Kosovë u bënë me bekimin e Kishës serbe

cedomir-Jovanoviq1484500296

Kryetari i Partisë Liberal-Demokratike Çedomir Jovanoviq konsideron se është në interes publik që të gjithë, sidomos presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, të mos e gënjejnë më popullin për Kosovën. Kështu i ka deklaruar gazetës “Danas” të Beogradit ky politikan serb, i cili javën e kaluar ka qëndruar në Kosovë.

 

Lideri liberal serb vjen të Premten në Prishtinë

cedo

Lideri i Partisë Liberale të Serbisë Cedomir Jovanovic të Premten ka me ardhë në Prishtinë, me ftesë të Institutit Demokratik të Kosovës.

 

 

Vllasi thotë se Vuçiç ka këtë kusht për njohjen e Kosovës!

Vllasi

Në përafrimin e ditëve për shpalljen e një platforme për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, Presidenti i Serbisë, Aleksander Vuçiç ka shpeshtuar deklarimet publike – bashkangjitur me arsyetime, për një marrëveshje jashtë pritjeve të Serbisë. Ai ka filluar të përmend edhe vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare, e cila shpalljen e pavarësisë së Kosovës e ka gjykuar legjitime. Si komentojnë mediat serbe por edhe ato të huaja, Vuçiç është duke provuar ta pajtojë popullin e tij me realitetin e Kosovës, që Serbia më nuk ushtron kontroll mbi territorin e saj.

SHBA, koha për të vepruar në Ballkan

“Ka ardhur koha për të vepruar në Ballkanin Perëndimor”, titullohet raporti që katër veteranë të diplomacisë amerikane prezantuan në Institutin Amerikan për Paqen, në Uashington.

Vendbanimet shqiptare në Srem, të krijuara nga sanxhaklinjtë!

Hrtkovci1

Konflikti mes Perandorisë Osmane dhe Austrisë i viteve 1716-1718 ka përfunduar me pushtimin dhe aneksimin e pjesëve veriore të trojeve shqiptare. Rreth 1 600 shqiptarë të besimit katolik të fisit Kelmend (Klement) duke mos iu bindur sundimit osman u shpërngulen nga trojet veriore shqiptare. Duke iu bashkuar ushtrisë Austriake kjo popullsi migroi drejt veriut duke u vendosur në Srem.

ZYRTARIZOHET GJUHA SHQIPE NË SHKOLLAT E SHBA-SË

new-york-730x440

Shkollat e New Yorkut ofrojnë mësim në gjuhë të ndryshme për gjithë ata që jetojnë në SHBA dhe nga dje, në mënyrë zyrtare është njoftuar se pjesë e listës së gjuhëve në programin mësimor është tashmë edhe gjuha shqipe.

 

 

Pse serbët kthehen në atdhe?

Daut-Dauti

Në vitet e ‘50-ta të shekullit të kaluar, gazeta e famshme britanike ‘The Times’ e kishte dërguar në Beograd Desa Trevisanin, për korrespondente nga Jugosllavia, dhe për një pjese të madhe të Evropës Lindore. Deri në këtë kohë, Desa Trevisan njihej si një vajzë e bukur, energjike dhe me prirje të jashtëzakonshme në gazetari. Ajo vinte nga një familje aristokrate (e përzier – baba serb kurse nëna kroate), që më parë kishte lidhje të ngushta edhe me familjen mbretërore jugosllave e cila në fakt ishte monarki serbe. Desa qe martuar me një baron italian, nga ku e kishte marrë mbiemrin, dhe jetonte në Londër.

Memorandum bashkëpunimi midis boshnjakëve dhe shqiptarëve në Serbi

auto_Memorandum_bashkepunimi_midis_boshnjakeve_sdhe_shqiptareve_ne_Serbi_21525156656

Në fund të muajit prill, në Pazarin e Ri të Sanxhakut, kryetari i Këshillit Kombëtar Boshnjak, Sulejman Uglanini dhe kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar, Shukri Ymeri, kanë nënshkruar  një memorandum bashkëpunimi, i cili ka për qëllim harmonizimin e qëndrimeve të përbashkët, për realizimin e të drejtave të pakicave kombëtare në Serbi.