Daily Archives: 30 Qershor, 2018

Serbia në vit e humb një komunë, përderisa Kosova në vit e fiton një bashkësi lokale!

beba-1024x576

 

 

Përveç Novi Sadit, Komunat me popullsi shumicë shqiptare dhe ato boshnjake të vetmet kanë shtim natyror pozitiv në Serbi. Bujanoci e Presheva prijnë me popullsi më të re, ndërsa Zajeçari me popullsi më të moshuar.

INTEGRIMI DHE IDENTITETI I SHQIPTARËVE NË MAL TË ZI

Nail_Draga

Çështja e integrimit është bërë dukuri e përditshme në takimet e ndryshme bilaterale dhe multilaterale në mes përfaqësuesve  politikë të vendeve të Ballkanit perëndimor tash disa dekada, duke qenë një nder temat parësore e agjendave të takimeve, me qellim për  të amortizuar animozitetet dhe paragjykimet nga e kaluara e largët dhe ajo e afërt të popujt e këtij regjioni,  pasojat e të cilave janë të pranishme edhe në ditët tona. Nga ky aspekt popujt e ndarë në mjediset multinacionale përballohen me sfida jetësore për të  mbrojtur identitetin e tyre, sepse integrimi si  retorikë bashkëkohore  shpesh herë  kamuflohet me konceptin e kosmopolitizmit përkatësisht të globalizmit.