Daily Archives: 26 Nëntor, 2018

Udhëpërshkrim nga Lugina e Preshevës: Si Syla n’Bilaç!

Bilac-e1543231846266-780x439

 

Sipas koordinatave gjeografike (42°21′13″N 21°44′35″E), Bilaçi është vendbanimi që shënon pikën e fundit të shtrirjes etnike të shqiptarëve në pjesën e tokave të tyre verilindore . Në hapësirën që shtrihet nga Bilaçi deri në Gjilan, nuk ekziston asnjë vendbanim joshqiptar. Nga kodra që gjendet në lindje të Bilaçit duket pjesa qendrore dhe jugore e Luginës së Preshevës. Nga mesi i fshatit, në drejtim të perëndimit, del rruga e cila zgjatet si një vijë e drejtë e vizatuar me vizore. Rruga shkon në drejtim të mesit të fushës së Luginës ku kryqëzohet me autostradën e pastaj me hekurudhën. Aty ku përfundon hekurudha, fillon fshati Corroticë, i cili shtrihet nën horizontin e një kodre, e cila pas ka disa male. Pas këtyre maleve vjen kufiri me Kosovën ku fillon pjesa e Karadakut të Gjilanit.