Monthly Archives: Shkurt 2019

Tv italian: Kosova atdhe pop-staresh, hitet e tyre flasin shqip, krenari për mbarë Ballkanin

dua

Televizioni kombëtar italian i ka dedikuar këtë të dielë një reportazh, suksesit që po korrin në arenën muzikore ndërkombëtare vajzat shqiptare të Kosovës, yjet botërore Dua Lipa, Rita Ora, Bebe Rexha, Era Istrefi dhe së fundmi Ava Max.

 

Prishtina nga sot me rrugë Aqif Blyta

RRuga Aqif Blyta

Komuna e Prishtinës  nga sot bëhet me  një rrugë të re, me  emrin e Aqif Blytës, liderit politik e ushtarak të Sanxhakut të Pazarit të Ri.

Rozhaja në asimilim e sipër

74 vjet nga rënja heroike e Shaban Polluzhës

Shaban Polluzha

Shaban (Mustafë) Kastrati – Polluzha (lindi në vitin 1871 në Polluzhë – u vra më 21 shkurt të vitit 1945 në Tërstenikë, Drenicë) ishte ushtarak në luftën e dytë botërore, shqiptar nga Kosova.

Në ditën e sotme u ekzekutua Mulla Jakup Kardoviq -Kombi

Spoti i Ramë Lahajt për Kosovën ngrit në këmbë serbët

Tenori shqiptar me famë botërore, Ramë Lahaj, i kushtoi një projekt Kosovës në 11 vjetorin e Pavarësisë.

 

 

TRAJTIMI I FIGURËS SË ISA BOLETINIT NË HISTORIOGRAFINË SHQIPTARE

150px-Sabile_Keçmezi_-_Basha

 

Para 19 viteve, kur Instituti i Historisë në Kosovë kishte organizuar simpoziumin për jetën dhe veprën e Isa Boletinit,  me atë rast kisha përgatitur kumtesën: “Portreti i nënës së Isa Boletinit”. E punova gjatë dhe, me një përkushtim shkencor, por nga ajo që mëtoja, më dolën dhe u hapën shumë vështirësi e dilema. Në shkrime të ndryshme, por kuptohet dhe në kohë të ndryshme, heroit dhe atdhetarit të madh kombëtar Isa Boletinit iu kishin qas dhe trajtuar në mënyra të ndryshme, ose, kishte periudha kohore-historike kur mungonin tërësisht ose fare të  pakta ishin shkrimet për të. Të tëra këto oscilime që i hetova në shkrime, më imponuan që mos të jem indiferente ndaj një të kaluare të lavdishme dhe ndaj vlerave të mirëfillta atdhetare të historisë sonë. Nga ana tjetër edhe si sfidë mu duk, që, më këtë rast të trajtojë figurën e Isa Boletinit në historiografinë shqiptare.

Skenarët e Ballkanit: Teori Konspiracioni apo e ardhmja e afërt?

Marrëveshja Kosove – Serbi, dhe prekja e kufijve si pasoje e saj, kane tronditur tashme prej muajsh politiken ne Prishtine dhe Tirane.

Karagjorgjeviqët janë me prejardhej shqiptare të fisit Kelmend

Lufta në mes Austro-Hungarisë dhe Turqisë, e njohur si Lufta e Vjenës – e cila ka zgjatë nga viti 1683 deri në vitin 1699 – ka shkaktuar ndryshim të madh në strukturën etnike të popullsisë së Sanxhakut. Lufta ka shkaktuar shumë viktima dhe shkatërrime, ku si rrjedhojë pason shpërngulja e popullsisë së Sanxhakut në shumë drejtime. Në drejtim të Bullgarisë dhe Azisë së Vogël është shpërngulur popullsia e besimit islam. Popullsia katolike e fisit Kelmend është shpërngulur në drejtim të veriut, në Srem, dhe është vendosur në fshatrat: Hrtkovci, Nikinci, Pllatiqevo dhe Jarak. Një degë e të shpërngulurve në drejtim të Shumadisë është vendosur në fshatin Rudnik. Në këtë fshat është vendosur gjyshi i Karagjorgjes, Jovan (Gjon) Marash Klimenti (Kelmendi) I. A.

DR. XHELAL MITROVICA – NJË NDËR GAZETARËT MË TË SHQUAR, INTELEKTUAL DHE ATDHETAR I DALLUAR I KOMBIT SHQIPTAR

Xhelal Mitrovica

DR. XHELAL MITROVICA – NJË NDËR GAZETARËT MË TË SHQUAR, INTELEKTUAL DHE ATDHETAR I DALLUAR I KOMBIT SHQIPTAR