Monthly Archives: Septembar 2019

Čestitka NVO “Kosovo za Sandžak” povodom Dana Bošnjaka

Logoja (finale)

Čestitka NVO “Kosovo za Sandžak” povodom Dana Bošnjaka

INTERKULTURALIZAM U SRBIJI

dINO

“Interkulturalizam  kroz obrazovni sistem ne može se razvijati u Srbiji, ukoliko se njime želi uskratiti pravo bošnjačkog naroda na obrazovanje na svom maternjem jeziku.” – rekao je jučer pravni savjetnik BNV-a Ahmedin Škrijelj na debati “Šta su prepreke interkulturalnosti u savremenom društvu”.

Zasto Sandžak a ne Raška?

Gruda

Damir Gruda na svom profilu na faceboku piše o  Sandžaku.

 

Kurti: Shqiptarët dhe Boshnjakët duhet të përsërisin të vërtetën e tyre ashtu siç Beogradi përsërit gënjeshtrat e veta

erdhi dita

Intervistë për portalin më të popullarizuar në Bosnje dhe Hercegovinë

Albin Kurti, kreu i lëvizjes social demokrate Vetëvendosje nga Kosova fitoi numrin më të madh të votave individuale në zgjedhjet e vitit të kaluar, gjë që qeverisë edhe ashtu të brishtë në atë vend i paraqet një kërcënim serioz. Tirania që përjetoi në lëkurën e tij e ndihmoi shumë në pjekjen politike, kurse programet politike dhe ekonomike të cilat ua ofroi qytetarëve të fitojë besimin e tyre.

 

BOŠNJACI I ALBANCI BRANE NOVI PAZAR OD KARAĐORĐA

Novopazarska-tvrđava-sa-kulom-Džebhanom-Copy-754x530

Pri osvajanju dijela novopazarske varoši dogodio se veliki i stravičan masakar civilnog življa kako u samoj Devlet-hanum džamiji (kasnije poznatijoj kao Krnja ili Batal džamija), tako i u njenom haremu i bližoj okolini. Naime, onaj dio Novopazaraca koji nije uspio da se domogne novopazarske tvrđave, iako ih je dijelilo svega nekoliko stotina metara od nje, pošto su im ustanici bili za petama, pokušali su da nađu utočište u ovoj džamiji i njenom haremu (dvorištu)