Monthly Archives: Mars 2020

Nuk i besoj Vuçiqit, ndihmësve dhe përkrahësve të tij!

Mirza

 

Është i mirëseardhur izolimi i këtyre ditëve të them edhe një vërejtje, lexova kolumnën të cilën autori e kishte titulluar “Mos i beso Vuçiqit edhe kur të dhuron respirator” dhe thotë, madje Mali i Zi qartë i thotë “baju”, nuk duam të na dhuroj dy nga tre respirator të cilët na vodhi

SAK FASLIA ME RUGOVASIT NË MBROJTJE TË PAZARIT TË RI NË FUND VITIT 1941

Sak-Fazlia-Luftetaret_e_Rugoves1463932643

Sukseset dhe guximi i ti luftarak bëri qe Sak Faslia për armikun të mbetet mit i pathyeshmërisë se ti në balle të armikut. Për ketë arsye Sak Faslisë i kërkohet dyluftim nga Vukosav Keniqi të cilin Saku e kishte lanë për të vdekur. Të gjitha këto të bëma ishin motive qe me tu dëgjuar zëri i kushtrimit nga Aqif Blyta për mbrojtjen e Pazarit të Ri në krye të forcave rugovase përsëri të jetë Bajraktari i Rugovës Sak Faslia,i cili tashme ishte bërë protagonist i të gjitha luftërave dhe figura më emblematike për luftëtarët e Lirisë.

Shkrimtari rus Lev Trocki: Krimet e shovinizmit serb ndaj shqiptarëve

Trocki

Banorët kishin gjetur poshtë urës  kryesore mbi  Vardar, në qendrën e qytetit, kapica me kufoma shqiptarësh

Si pashë fshatra të tëra shqiptare afër Shkupit të shndërruara në grumbuj shkrumbi

Nënoficeri i urdhëronte:  “Poshtë!” Shqiptarët gjysmë të vdekur nga frika uleshin në gjunjë: “Lart !” dhe ata ngriheshin

(Libri PËRTEJ PERDES-  Krimet e shovinizmit serb)

(Kjo që do të vazhdojë, është pothuajse fjalë për fjalë (e kam shkrojtur nën  diktimin), tregimi i një prej miqve të mij serbë.)

 

Sallkoviq : Es- selamun alejkum të dashur vëllezër shqiptar

damir

 

Shprehjet për serbizimin apo shqiptarizimin e boshnjakëve të Sanxhakut janë tema  për fat të ke që përmenden dhe  keqpërdorën nga të gjitha palët në Sanxhak dhe askush nuk duhet ta bëjë atë .   Pa ndonjë arsye godasin në mënyrë brutale  ndjenjat më të thella të këtyre njerëzve që jetojnë këtu ndonjë.  Secilit boshnjak të sinqertë kur dëgjon  zërin e tupanit dhe  sheh djemtë në veshjet popullore shqiptare nga një shkak i arsyeshëm i rrjedhin lotët dhe në të njëjtën kohë nxjerr një buzëqeshje dhe psherëtimë për kohërat kur gjyshërit tanë ishin ashtu të veshur   dhe gëzoheshin me atë lloj muzike ..

 

SANXHAKU DHE POPULLI I SAJ NËPËR HISTORI

Pazari, pas luftes

Pas vitit 1856, me Paqen e Parisit, u bë më se e qartë se Evropa do të shkonte në favor të programit gjithserb të “Naçertanias”. Kosova, Sanxhaku dhe Toplica u bënë një gjah i preferuar për orekset serbe, të favorizuar me të gjitha menyrat nga mbështetja politike ruse dhe gjermane.

 

     SANXHAKU DHE I DERGUARI I ZOTIT, Dr. SULEJMAN UGLJANIN  

Maxhuni Uglanin

 

Organizuar nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega për Gjemani, SHKSH “Sali Çekaj” dhe  Fondacioni “Besa”, javën e parë të marsit 2020, në Munih u organizua takim promovues dhe  informativ, në mbështetje të shoqatës “Kosova për Sanxhakun”, me përfaqësuesit e Sanxhakut; Dr. Sulejman Uglanin, Kryetar i partisë Aksioni Demokratik i Sanxhakut, Prof. Mirza Hajdinoviq, Sekretar i partisë ADS, Prof. Ismet Azizi, Kryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”, Prof. Ali Daci, Nënkryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”. Të pranishëm ishin edhe gazetari, Marin Mema dhe Drejtori i Shkollës Fillore “Dacaj”, në Dacaj të Rozhajës së Sanxhakut të Malit të Zi, Haxhi Lajqi.

Edhe një herë Ahmedin Shkriel e qet nga binarët presidentin serb Vuçiq

Ahmedin

Ahmedin Shkrijel i prish rendin e ditës presidentit serb, i cili  humb durimin duke iu kërcënuar Z. Shkreli që mos të  përzihet në punët e shtetit.

Uglanin në  Mynih: Koncepti i vendosjes së statusit special për Sanxhakun është kërkesë legjitime!

uglanin në munih

 

Për herë të parë në këto dy deceniet  që lamë pas, LDK – Dega në Gjermani dhe shoqata kulturore “Sali Çekaj” ka organizuar një tryezë të rrumbullakët për çështje e Sanxhakut dhe çështjes shqiptare atje.

Tubim madhështor në Mynih të Gjermanisë i organizuar për nderë të kryetarit të PAD- it , Z. Sulejman Uglanin nga Sanxhaku dhe veprës historike të Ismet Azizit kushtuar Kolosit të Sanxhakut Aqif Blytës

Jam shqiptar ngado që shkoj

Gazmend Dashi

Jam shqiptar
ngado që shkoj

Kritikë: AQIF BLYTA DHE VEPRIMTARIJA E TIJ NË SANXHAK

Shefqet Dibrani

 

Ismet Azizi, “AQIF BLYTA: KOLOSI I PAZARIT TË RI”, studim historik, botoi LOGOS-A, Shkup 2019, me 360 faqe.
ISBN 978-9989-58-782-5

Historia jonë është e mbushur përplot me figura të shquara të cilat për shkak të sistemit komunist janë lënë në harresë, ose janë detyruar për tu harruar. Pa dyshim njëri nga ta është edhe Aqif Blyta, protagonisti i veprës së Ismet Azizit me titull “AQIF BLYTA: KOLOSI I PAZARIT TË RI”.