Daily Archives: 21 Qershor, 2020

Dr. Uglanin: Më 21 qershor populli vendos për Sanxhakun autonom apo për Serbinë e Madhe

sanxhaku

Vullnetin për të qenë autonom dhe për t’u shkëputur nga Serbia dhe Mali i Zi, populli i Sanxhakut e shprehu vazhdimisht sa herë që u krijuan mundësitë siç janë rastet në Konferencën e Sjenicës në vitin 1917, kur përfaqësuesit e tij vendosën që ti bashkohen Bosnjës dhe Hercegovinës; rasti i administrimit  nga Gjermania e Italia  kur banorët vendosën t’i bashkohen Shqipërisë Etnike; në vitin 1945 kur në Këshilli Antifashist Nacional Çlirimtar  të Sanxhakut të mbajtur të shpalur ur në Plevle; dhe  në vitin 1991, në referendumin popullor në prag të shpërbërje së Jugosllavisë, populli vendosi për Sanxhakun Autonom, me të drejtë të bashkimit me cilën do Republikë të dalur nga shpartallimi i Jugosllavisë.