U themelua shoqata “Kosova për Sanxhakun”

1a

Në Prishtinë themelohet Shoqata Jo-qeveritare‘Kosova për Sanxhakun’. Bëhet fjalë për një nismë që buron prej vullnetit tëmirë për bashkimin kulturor dhe shpirtëror të trevës së Sanxhakut me Kosovën,duke u bazuar në historinë e përbashkët etnike.

Dikur para aneksimit nga Serbia e Mali i Zi,Sanxhaku bënte pjesë në Vilajetin e Kosovës, i cili ishte Vilajeti më i madh nëpërbërje të trojeve të Shqipërisë.

Nisma e profesor Ismet Azizit, synonavancimin e të drejtave të shqiptarëve në trevën e Sanxhakut dhe promovimin ekulturës së kësaj treve të harruar. Shoqata ‘Kosova për Sanxhakun’ do të jetënjë shoqatë e pavarur me qëllim të avancimit të të drejtave të banorëve nëtrevën e Sanxhakut – të ruajë, konservojë, zhvillojë dhe promovojë kulturënshqiptare të trevës së Sanxhakut dhe të shtojë marrëdhëniet dhe kontaktet messhqiptarëve -boshnjakëve të Sanxhakut dhe shqiptarëve të trevave tjerashqiptare.

Kuvendi themelues me vota unanimekryetar të kësaj shoqate ka emëruar profesor Ismet Azizin, njërin prejveprimtarëve shumë të dalluar të miqësisë mes Kosovës dhe Sanxhakut. NëKuvendin themelues kanë marrë pjesë edhe personalitete të njohura të Sanxhakute të Kosovës.

 

Në këtë tubim vëllazëror përveç shumëintelektualëve, studentëve, profesorëve universitar, punëtorëve shkencor,veprimtar e deputet, morën pjesë nga Bihori: Safet Hadroviq Vrbicki, dr. Kemal Kurtagiq ( Kutagaj), Prof.Dr Admir Muratoviq kryetar i Bashkësisë Kulturore të Sanxhakut, Prof. Dr.RexhepShkrijel nënkryetar i Këshillit Nacional Boshnjak ,  Prof. Prof. Riza Gruda (ish deputet në ParlamentinSerbisë), nga N. Pazari, Jonuz Kola nga Kuksi, Musë Prevlukaj nga Plava, RexhepAbazi nga Lugina e Preshevës, Shefket Hukiq, nga Peja me prejardhje nga Uglla ePeshterit, e shumë të tjerë.

Shumë emocionuese ishte prezenca e pasardhëseve të luftëtarëve të Luftës sëPazarit, siç ishte Xhavit Kastrati, nipi i Shaban Polluzhës,  Fazli Muriqi,  nipi i bajraktarit të Rugovës Sak Fazlisë,  Agim Bërdyna , nipi i Mulla Zekë Bërdynjës,  Aqif Blyta (nga familja e Aqif  Efedi Blytës) të cilët përshëndetenkuvendin, me shpresë se kjo shoqatë tëarrijë të ndriçojë të kaluarën heroike të para ardhësve të tyre.

Në punimet e kuvendit mori pjesë edhedeputeti  Nait Hasani, përgëzoi nismëtarin, ndërsa shoqatës i dëshiroi suksesnë ngritjen e urave të bashkëpunimit dhe zbardhjen e tragjedive të sëkaluarës së kësaj treve. Ndërsa për gjendjen e popullatës shqiptare tëSanxhakut, z. Hasani potencoi edhe mundësinë dhe të drejtën e aprovimit të një rezolute të Kuvendit të Kosovës.

Punimet e kuvendit e përshëndetën Prof. Hakif Bjarami, AzemVllasi,  Admir Muratoviq në emër tëBashkësisisë Kulturoe Boshnajke, Rexhep Shkrijelj në emër të Këshillit Kombëtar Boshnjak, RizaGruda, Rexhep Abazi,  Musa Prevlukaj,Kenan Kurtadiq,  Jonuz kola  dhe Shefket Hukiqi të cilët  kuvendit dhe organizatës i uruan sukses, duke shprehur kënaqësinë për themelimin e saj.

 

Nexhmedin Spahiu para pjesëmarrëseve deklaroise shoqata “Kosova për Sanxhakun” ka për qëllim që t’i ngjall lidhjetkulturore, shpirtërore mes Kosovës dhe Sanxhakut .

“ Ka për qëllim që ti ngjall lidhjetkulturore, shpirtërore, mes Kosovës dhe Sanxhakut, mes Shqipërisë dheSanxhakut, lidhje këto të cilat kanë ekzistuar tradicionalisht, deri në dekadate fundit, e për shumë e shumë arsye për shkak që janë zbehur në kuptimin fizik,por vet prania juaj në këtë tubim tregon se ato asnjëherë nuk janë zbehur nëkuptimin shpirtëror”, tha Spahiu.

Ai gjithashtu tha se një ndër qëllimet ekësaj shoqate është që të ndikoj edhe në ngjarjet nga historia të cilat janë tëinjoruara.

“ Një ndër qëllimet e kësaj shoqateështë që të ndikoj tani e tutje kjo dhe shumë ngjarje tjera nga historia tëcilat janë të injoruara të bëhen pjesë e vetëdijes sonë , përmes kësaj shoqatetentohet që ti kthehet vëmendja e opinionit në Kosovë dhe në Shqipëri drejtSanxhakut , si një njësi kulturore , shpirtërore të cilin duhet bashkëpunuar ,të cilin nuk ka asnjë arsye që kjo të shmanget. Shpresojmë që në të ardhmenpërmes veprimtarisë së kësaj shoqate, institucioneve tona tu kthjellohet mendjadhe të përqendrohen në aktivitetet, projektet të cilat do të orientohen drejtSanxhakut”, tha Spahiu.

Nga ana tjetër Ali Daci propozoi bordin drejtues të shoqatës“Kosova për Sanxhakun” të i cili u votua nga anëtarët e kuvendit. Gjithashtu uzgjodh edhe kryetari i bordit Ismet Azizi për të cilin të gjithë  kuvendarët votuan pro këtij propozimi.

Në fund të pranishmëve iu drejtuaedhe bashkëthemeluesi i shoqatës Prof.Dr Mazllum Baraliu, i cili anëtarëve të kuvendit nga të gjitha trojeve iu dëshiroi mirëseardhje, ndërsa njëherëshshprehi bindjen se një bord me njëpërbërje të tillë premton shumë dhe se sukseset nuk do të mungojnë.

Admin