FERRAJT VALËVISIN SËRISH FLAMURIN KOMBËTAR MBI VARRIN E JAKUP FERRIT

ferrajt 1

Sa hera qe përmendet Plavë Gucia mendja te shkon të te mëdhenjtë e kësaj Krahine kreshnikesh, si Ali Pashe Gucisë e Jakup Ferrit te cilët me angazhimin e tyre kombëtar u bën pjesë e historisë së lavdishme te atdheut. Pushtimet dhe okupimet bën te vetën dhe lan gjurmë te rënde në fatet e kësaj treve shqiptare, Përndjekjet, asimilimi dhe migrimet e dhunshme bën te veten qe sot Plave Gucia te ketë një pamje tjetër.

 

Plave Gucia dikur arënë luftërash për mbrojtjen e fatit te atdheut dhe vend krenarie kombëtare po tkurret gjithnjë e më shumë për shkak se qenia shqiptare ne 100 vjeteshin e fundit gjithnjë e ma shume po rrezikohet, kështu qe nga 82% shqiptar sa ishin ne vitin 1912 sot kan mbetur vetëm 25%.

Por edhe pse u be dhe behet shume nga qarqe te caktuara antishqiptare qe Plave Gucia te gjunjëzohet kjo treve ka bijtë e vete te cilët nuk harrojnë historinë dhe din ti dalin zot asaj treve sa herë qe atë që e kërkon nevoja.

I till është edhe veprimi i trashëgimtarëve te familjes emblematike te Plave Gucisë, se familjes se Jakup Ferrit, te cilët me 1 Gusht ne Plave nderuan heroin tone kombëtar, por njëkohësisht Ferrajt me këtë veprim dërguan nje mesazh te qartë te gjithë atyre qe promovojnë asimilimin se i madhi i kombit Jakup Ferri lindi dhe vdiq shqiptar dhe i till do te jete sa te jetë jeta e sa të ket shqiptar.

Edhe përkundër pengesave dhe opstrukcioneve te shumta qe u tentuan te bëhen kundër kësaj nisme te Ferrajve dhe atdhetarëve te devotshëm te Plave Gucisë, me ne fund po si ne qëndresën e te legjendarit tone, Jakup Ferrit, guri i varrit te tij u mbulua me flamurin e kombit, flamur ky per te cilin u flijua edhe vet ai.
ferrajt 1Ne Plavë kishin ardhur Ferrajt qe sot jetojnë ne Kosove si, akademik Rexhep Ferri, Prof.Dr. Naser Ferri, mr. Avdi Ferri dhe mr.Arben Ferri, qe te gjithë me pjesëtaret e familjeve te tyre qe sot jetojnë dhe veprojnë ne Kosove. Ne këtë ceremoni muaren pjesë dhe me prezencën e tyre edhe kryetari i komunës se Plaves Orhan Shahmanoviq dhe kryetari komunës se Pejës Gazmend Muhaxheri, kryetari i degës se LD dega Plave Guci zt Bujar Hasangjekaj si dhe aktivistë dhe atdhetar te dalluar te çështjes kombetare dhe nje numër simbolik i qytetarëve.

Po ashtu kêtë ngjarje historike ishin prezet edhe pjesêtarët e Familjes Muhaj nga Luhari i Shkodres prej nga burion familja Ferri dhe ku kishte jetuar kjo familje para ardhjes ne Plavë.

Kjo ngjarje ishte hap i parë në procesin e përgatitjes së terrenit për vendosje e një monumenti dinjitoz në të ardhmen, ashtu siç e meriton ky atdhetar dhe hero . I cili ishte një ndër nismëtarët e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit (lidhje kjo e cila për herë të parë pas Kuvendit të Lezhës i bashkoj shqiptarët e të gjitha trojeve etnike), nën 3komandën e të cilit në vitin 1879 vullnetarët shqiptar dobët të armatosur vetëm me forca të veta e pa kurrfarë ndihmash nga jashtë, arritën fitoren më madhështore në historinë e popullit shqiptar kundër një ushtrie të rregullt të armatosur me armë e pajisje më moderne ushtarake të kohës.

Shënimi i varrit i Jakup Ferrit dhe valëvitja e flamurit kombëtar në Plavë dëshmon që Plavë Gucia përkundër të gjithave ende frymojnë shqip.

/ESAD GJONBALAJ/albdreams.net/