Husein  Zatriqi  i ndjerë: Në Haxhet humbën jetën  njerëzit  të cilët ishin në rrugën e drejtë të perëndisë!

acif-streljanje

 

Një nga njohësit më të mirë të  historisë luftës rrethit të Pazarit Të Ri (Novi Pazarit)  ishte i ndjeri  Husein Zatriqi- Ceno(1922-2001). Ky pazaras   ishte një rrobaqepës me profesion  nga para , ndërsa  pas luftës ka punuar si nëpunës  deri në pensionimin e tij. Me paraqitjen e lëvizjes kombëtare boshnjake në fillim të viteve ’90 të shekullit të kaluar, Huseini  u përfshi menjëherë në punën e Partisë  për Veprimit Demokratik  (SDA) dhe u bë presidenti i parë i Këshillit  Komunal të PAD –it  në Novi Pazar. Ishte  i pranishëm në sallën e kulturës, kur më 11 maj, 1991. Këshilli  Kombëtar Mysliman i Sanxhakut (MNVS) pas vdekjes rehabilitoi Acif Effendi-un dhe të gjithë veteranët e Novi Pazarit nga Luftës së Dytë Botërore. Husein Zatriqi ishte njohësi  më mirë i karakterit dhe veprës së  Acif Effendiut  dhe me këtë   raste   shkroi biografinë e tij, e cila për herë të parë u lexua para   sallës  së mbushur të Qendrës Kulturore. Falë atij opinioni i Sanxhakut   mori njohuri dhe disa   fotografi  me vlera të  Aqif Effendi Blytës.

Nga Dr. Harun Crnovrsanin

Të gjithë fëmijët e Huseinit janë shumë të arsimuar dhe tani janë figura shumë të shquar në qytet dhe më gjerë.   Vajza e tij Fahira   pediatre dhe dermatologe me profesion, është bashkëshortja  e Prof. Dr. Ejup Ganiqit. Dy vëllezër më të rinjë të Huseinit, Aliu dhe Jusufi ishin mjekë.    Ali  Zatriqi  (1929-2009) ishte një nga kirurgu më të famshëm  në ish-Jugosllavi. Pazari i Ri  ishte mjedis i  vogël, Dr. Alia, i njohur gjithashtu si Alice, trajnimi i tij vazhdoi jashtë vendit. Ai u specializua  në kirurgji në Shtetet e Bashkuara,  mandej rruga e jetës  ishte  Prishtina, ku punoi si profesor në Fakultetin e Mjekësisë deri në pensionim. Ai dha një kontribut të madh në zhvillimin e kujdesit shëndetësor në Kosovë. Për shkak se  familja e tij e ka origjinën shqiptare nga Kosova, prof. dr. Alice Zatriqi  gjatë sundimit të Millosheviqit  ,  me gjithë zemrën qëndroi në mbrojtje të popullit shqiptar, duke udhëheq  atë edhe në demonstrata. Sot e gjithë e Kosova e dinë emrin e profesor Ali Zatriqi. Kur, në vitin 2009, ndërroi jetë, familja Zatriqi  mori një telegram ngushëllimi Kryeministri i atëhershëm i Kosovës, Hashim Thaçi.

 

Duke u kthyer te bashkëbiseduesi ynë, gjithashtu  te i ndjeri  Husein- Price Zatriqi është  ajo që   më ka treguar  në lidhje me  ekzekutimet në Haxhet. Në verën e vitit 1996 u takova   në Turqi, në një qytet të vogël në bregdetin e Detit të Zi. Ai ishte i rrethuar nga familjar  të shumtë. Në një ambient të këndshëm u kthye në adoleshencën e tij të trazuar e kahershme në Mbretërinë e Jugosllave,dhe at të  Luftës së Dytë Botërore. Ai është në çdo pyetje timen më dha   përgjigje të detajuar. Me një fjalë ai ishte një enciklopedi e gjallë. Si një djalë i trotuareve   ishte dëshmitar i shumë ngjarjeve historike, ndër të tjera, të ekzekutimeve  Haxhet. Ja se çfarë na tha për  ditët më të vështira të  Novi Pazarit i ndjeri Ceno ZatriqiEkzekutimin masiv   në Haxhet të Novi Pazarit

 

“Në fund të nëntorit 1944 .. Lëvizja partizane të kryesuar nga Tito fiton shumicën e territorit të ish-Jugosllavisë. Pas 1,290 ditësh nga fillimi i partizanëve të luftës që hyjnë në Novi Pazar. Ajo ishte dita e 28 nëntor 1944. Milicia  myslimane ishin tërhequr në drejtim të Sjenicës. Udhëheqësit e tyre të marrë vendimin për tu ndarë në mënyrë që të shkojnë në drejtim të Bosnjës dhe tjerët  në drejtim të Kosovës, Shqipërisë dhe Greqisë. Nëpërmjet rrugës që qoi në  Kosovë u tërhoqën  Biko dhe DekoDreshaj dhe Hasan Aga Zvizdiqi. Me vëllezërit Dredhaj  shkoi  edhe Acif Efendiu dhe Ahmet Daca. Megjithatë, në Gjakovë  Acif Effendiu , duke mos u ndi fajtor , vendos të kthehet në Pazarin e Ri dhe për të ndarë fatin me  popullin të tij. Në Gjakovë iu dorëzua   partizanëve nga ku atje  është kryer në Pazarin e Ri. Është naive të besohet se partizanët  të sigurojë një gjykim të drejtë dhe për të qenë në gjykatë për të provuar pafajësinë e tij, sepse gjatë luftës ai nuk i kishte gjak . Në të kundërtën, meritë e  tij ështishte shpëtimi i  më shumë se 420 serbëve lokalë.

 

Hysein Zatriqi, rrobaqeps i paraluftës

Megjithatë, hakmarrje partizane ishte e përgjakshme. Në fund të vitit 1943, një numër i madh i çetnikëve kaluan në partizan, por tani, me alibinë e uniformave partizane, mund të hakmerreshin ndaj mbrojtësve të Pazarit nga të cilët u  mposhtën   në vjeshtë të vitit 1941. Partizanët qëlluar pothuajse të gjithë qytetarët    më të shquar në atë kohë dhe shumë myslimanë të tjerë nga qytete të tjera të Sanxhakut. Ekzekutime janë kryer në Haxhet, në Novi Pazar.

 

Pastaj kryetari i gjykatës ushtarak në Pazar ishte George Peruniçiç malazez që e ka shkatrru kombin tonë. Gjykata ishte në katin e ndërtesës “kompaninë e shërbimeve publike” në 28 nëntor, në qendër të qytetit.

 

Ndërtesa e policisë sekrete komuniste të quajtur. OZNA, ku ata rrahën njerëzit tanë, ishte në fillim të rrugicës së Gjykatës, mbi park. Më vonë OZNA  u bë   UDBA dhe selinë e saj është transferuar në rrugë Shaban Koça , ku është tani  Agjencia Kombëtare për Mbrojtjen e Fëmijëve. Në Haxhet përveç  Aqif Effendiu, më kujtohet, kur janë  pushkatuar dhe janë hedhur në gropë edhe :

 

Ahmet Daca,

 

Ramiz ef. Paljevac, hafiz i njohur në Pazar,

 

Osman ef. Džanefendić,

 

Camil Karishik,

 

Ibrahim lbro Rasovac biri Ali Beut Rasovca,

 

Abit Grbovic – shqergjiu,

 

AzemBala

Shaba Polluzha  heroi i Sanxhakut

Prof Dr Ali Zatriqi

Autori: Dr.Crnovshanin me  Hysein Zatriqin

Hyrja e Partizanëve në qytet

Đorđije-Đorđe Peruničić (1913-1975), xhakatari i  i Haxhetiti 1944-46.

gjykata ushtarake

OZNA

Ndertesa e  UDBE  1946.

 

 

përktheu dhe përshtati I . Azizi