Uglanin – ” Qeveria e Serbisë dhe BE-  të përcaktojnë  datën e tërheqjes së ushtrisë  dhe policisë serbe nga Sanxhaku ”

Uglanin

 

Sulejman Ugljanin, President i Këshillit Kombëtar Boshnjak  (bnv), i bëri thirrje Qeverisë së Serbisë dhe Bashkimit Evropian të përcaktojnë “datën e tërheqjes së ushtrisë, policisë, shërbimet e inteligjencës dhe autoritetet gjyqësore serbe  nga territori i Sanxhakut”

Ai në konferencën për shtyp në Novi Pazar porositi  se është e nevojshme të përcaktohen datat për “shpalljen e zgjedhjeve  për organet e Sanxhakut” dhe për “vendosjen e forcave të sigurisë evropiane dhe autoritetet gjyqësore në Sanxhak”.

Uglanin shpjegoi se këto kërkesa  janë ” në përputhje me vendimet e Konferencës së Paqes për ish-Jugosllavi në Hagë dhe rezultatet e referendumit të qytetarëve të Sanxhakut mbi autonomisë në vitin 1991″, kur “gati 99 për qind e votuesve u deklaruan  për autonomi të plotë politike dhe territoriale të Sanxhakut me të drejtë për tu  bashkuar me  njërën  prej republikave sovrane “.

– Si kryetar i KKB them këtë  për një arsye, sepse boshnjakët në këtë shtet, i cili quhet serb, përfaqësojnë një trup të huaj. Ne  për vite jemi duke luftuar për të krijuar një shtet demokratik, ligjor në Serbi, ku të gjithë qytetarët ndihen mirë dhe të sigurt. Por, kjo është e pamundur.

Ugljani duke numruar krimet kundër boshnjakëve në Sanxhak, tha se “policia, ushtria dhe autoritetet gjyqësore po sillen si monstrum  ndaj boshnjakëve dhe popullatës civile në përgjithësi”, dhe shtoi se në boshnjakët një një shtet të tillë nuk e shohin të ardhmen e tyre.

“Policia piun fashist”

Pjestarër e policisë dhe autoritetet  gjyqësore në Sanxhak, pavarësisht religjionit dhe kombësisë, piunë serbë dhe fashistë, piun i pjesësë së  popullit serb të cilët në thelb janë çetnikë dhe i cili dëshiron  të dëboj të gjithë ata që i urdhëron Rusia siç janë: boshnjakët, shqiptarët,  serbët dhe malazezët normal  nga ky  teritor – tha Ugljanin.

Ai tha se duke i dhënë status të veçantë Sanxhakut dhe vendosjen e territorit nën mbrojtjen të Kombeve të Bashkuara është mënyra e vetme  që të vendoset  paqë e qëndrueshme .

Sanxhaku është një territor prej 8,678 kilometra katrorë kufijtë e të cilit janë të njohur zyrtarisht në Kongresin e Berlinit, dhe regjimi shovinist serb krijon konfuzion duke përmendur rajonin e Rashkës. Prandaj, në kuadër të kësaj  vetëm organet  e Sanxhakut mund të nënshkruajë një marrëveshje për demarkacionin me Bosnje-Hercegovinës në pjesën e Pljevljës dhe  Pribojit, e kursesi Vuçiq dhe përfaqësuesit e Malit të Zi, – tha Ugljanin.

Kryetari i Këshillit tha se për këto  kërkesa e njoftoi  Ministrin e Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale, Branko Ruzhiq dhe përsëriti të përcaktohet një afat prej tre muajsh për  përfaqësimin dhe rregullimin e  strukturës kombëtare në organet shtetërore në Sanxhak sipas  përbërjes së strukturës së popullsisë dhe të ndriqohen dhe zgjidhën të gjitha krimet kundër boshnjakëve.

/kosovapersanxhakun.org/