Lufta kundër gjuhës shqipe

CIA

Kohëve të fundi Agjencia Amerikane për Inteligjencë kohëve të fundit ka deklasifikuar  qindra dokumente për Kosovën, të cilat shpjegojnë shumëçka  për Luftën e Dytë Botërore, , bashkimin e Kosovës me Shqipërinë dhe marrjen e pushtetit nga komunistët.

CIA: “ Pushtuesit e rinj (komunistët- është fjala pas Luftës së Dytë Botërore ) pretendonin se gjuhës shqipe i mungonin termet adekuate, dhe si rrjedhojë është e pamundur që të përdoret në rrethana të reja”.

“Si rezultat serbët u përpiqeshin t’i bindin shqiptarët se ekzistenca e shqipes në vendet ku përdorej serbishtja, ishte e pa vlerë, pasi që shqiptarët kuptonin serbisht.”

Keni parasysh ku patën më së shumti sukses, apo sukses të plotë?

Ndërsa për periudhën  1941-1945, në dokumetnete e publikuara nga CIA,  thuhet?

“ Prej viti 1941 kurë Kosova u bashkua me Shqipërinë deri  në vitin 1944 kur sllavokomunsistët morën pushtetin qytetarët serbomalazesë ishin trajtuar njëlloj sikurse ata shqiptarë, mundë të thuhet me barazi të plotë. Vuajtën vetëm ata të cilët  ishin  kundër  regjimit dhe merreshin me intriga politike. Kishte liri të plotë fetare. Rendi publik ishte shembullor. Shqiptarët, serbët e malazezët  mund të udhëtonin  pa u shqetësuar nëpër qytete të territorit  të Shqipërisë. Tregtarët mund të shkoni të shitnin dhe të blinin mallra. Askush  nuk ishte i uritur sepse kishte ushqim me bollëk në fshatra dhe  qytete. Depot ishin  gjithmonë të mbushura me mallra të ndryshme. Dyqanet të reja u hapën, kostoja e  jetesë u rrit gjatë luftës, por kjo ndodhi kryesisht për shkak se qeveria shqiptare  braktisi standardin e arit.”

Burimi :#ZonaExpress: “CIA për Kosovën”

/I. Azizi/