Origjina e popullsisë dhe emërtimi i fshatit Mur  tash para lagje e  Novi Pazarit!

Mur

Emri i fshatit  Mur është forma e shkurtër e emrit të fshatit Murinë të Plavës, nga ku u zhvendosën   familjet Shqiptare. Sipas gojdhënave  Muri është vendbanim më i vjetër se Bajevica. Sipas autorit  Petroviq familjet shqiptare erdhën në vendet e boshatisura të  popullatës së krishterë të cilët emigruar në 1809.

Fshati  Mur  sipas autorit serb Petroviq është pjesë e  vendbanimit (fshatit) Bajevicë, i cili ndahet në lagjen (mëhallën) Luburëve dhe  Bujupëve. Nëpër fshat kalon rruga e cila lidhë fshatrat e Rogoznës më qytetin e Novi Pazarit.[1]

Fshati është e varfër  me ujë, sidomos në pjesën e poshtme të fshatit, kështu që uji për nevojat e shtëpiake merret  nga lumi Joshšanicë. Në Mur është një  burim uji i ashtuquajtur i Stublinës. Ndërsa kafshët , banorët I furnizojnë me ujë nga  prronjtë të cilët  thahen gjat stinës së verës.

Tokat për drithëra janë pranë lumit dhe rrëzë maleve: Jalija, Golo Brdo (të mbjellura me pemë), Luga e Murit, Rohova, Grçarë, Karaulla e  vjetër.

Utrina, kullotat dhe pyjet: Kolibishtë, Jazbinë, Buna, Goloxheric;, Maja e madhe (veliki Vrh), Kalluga e Murit.

Arat me të mbjellura: Lanishtë, Ravan, Quka, Hanisht;, Çair, Ara ve beut, Smolica, Vllas, Lluke, livadhet në Kleç, pyjet dhe kullotat në përroin e  Pyllit, Murski Potok Allugi, Belluha, Majdan etj.

Në  Përroin e Jovanit  ekzistojnë mbetjet e një vendbanimi të vjetër.  Ka mbetjet e një varreze të krishterë.

 

Emri i fshatit  Mur është forma e shkurtër e emrit të fshatit Murinë të Plavës, nga ku u zhvendosën   familjet Shqiptare. Sipas gojdhënave  Muri është vendbanim më i vjetër se Bajevica. Sipas autorit  Petroviq familjet shqiptare erdhën në vendet e boshatisura të  popullatës së krishterë të cilët emigruar në 1809. Në vitin 1948, në të dy vendbanimet Bajevicë dhe Mur kishte  434 banorë. Fshati ( numri i popullsisë) u rrit më shumë me shtim natyror  se sa nga  banorë të ardhur.

 

Origjina e banorëve përkatësisht familjet (vëllazëritë)shqiptare janë:

-Muriqët, 9 shtëpi paraardhësi “i pari nga fisi  Muriq nga Muri e  Shkodrës,” u vendos në Murin të Plavës, mandej djali i tij erdh në këtë trevë dhe krijoi vendbanimin Mur.

-Xhakajt (Xhakavci), 4 shtëpi janë kelmendas.  Lajqët (Lajiqët) nga Rvatska pran lumit Ibër, në anën lindore të  malit Rogozna, u vendosën këtu rreth vitit 1880.

-Zhirçanët (Žirčani) 5 shtëpi,  janë Shaljan, stërgjyshi i tyre ke emigruar nga fshati  Zhirçe (Žirče) i Peshterit

Familjet ortodokse të muyslimanizuara:

-Drazhanët  dy shtëpi, janë Kuçë, të ardhur  u  nga fshati Dragaj   .

– Dollovët, 3 shtëpi, janë Kuçë, dhe janë nga Gegajt (Gegiqët)  e Vrbasiqit të Peshterit.

-Lubur, 6 shtëpi ,  nji  krah i tyre janë në Novi Pazar.

-Rashlanët (Rašljani),  Suljeviqët  3 shtëpi ishin emigrantë nga Shutenovci 1880,  të parët erdhën  nga  Rasna  e  Sjenicës; prej tyre janë Rashlanët  në fshatin Ohole.

-Belopolcët, 3 shtëpi janë ardh nga Zapona afër Bijelo Poles në vitin 1920, Janë nga ” Kolashin i epërm” të Tarës.

-Llukarçanët, 2 shtëpi, janë Gashan, u zhvendos nga Llukari, 1918.[2]

Popullsia  Shutenovcit pjesë fshatin Mur.

 Banorë me prejardhje shqiptare janë:

-Muriqët, 8 shtëpi, të ardhur  në  fshatin Mur nga Muria  në Shqipëri, dhe paraardhësi  Prela  erdhi  në Shutenovac; pjesë e tyre janë Muriqët në Ohole dhe Zagulaqë.

Familjet ortodoks të islamizuara:

-Mecinoviqët (Mecinovići), 3 shtëpi,   erdhën në vitin 1879  nga   Godova e Tutinit , me prejardhje të hershme nga Kolashini në Tarë.

-Duplak, 1 shtëpi, nga Pesteri “Dupljaje” (Dupljaka).

-Kijevçanët, 2 shtëpi nga Kijevac afër Sjenicë, ishin në Leçe  dhe Zagulaçë, këtu u vendosën në vitin 1910.

 

Familjet të krishterë:

-Koriçanët, Vasojeviqët, 5 shtëpi, , paraardhësit e tyre nga Korita e Peshterit, 1840,  dikur nga Moraçani, të  u larguar nga “gjaku”.

-Miletiqët të zhvendosur në Novi Pazar.

 

Popullata e Zaguljaçës që po ashtu është  në kuadër të  fshatit Mur.

 

Familjet, vëllazëritë shqiptare (Arbanase) janë:

-Muriqët, 5 shtëpi u vendosën kohë më parë nga Muria në Shqipërisë,  më herët ishin në Besnik afër Rozhajës.

-Demiroviqët, 1 shtëpi, është Shkrel, të ardhur  nga Potreba e Koshtan-Poles , së Peshterit  në vitin 1916.

– Shala, 1 shtëpi, janë nga Shaljanët  e fshatit Zhirqë e  Tutinit.

-Gjakovarët (Djakovci), 1 shtëpi, të ardhur  nga Gjakova, për disa kohë ishin në Novi Pazar.

-Pejiqët, 5 shtëpi, Kuçë, një paraardhës nga Peja, erdhi në Jarebice, në rrethin e Tutinit , mendej këtu.

-Vucel, 1 shtëpi, janë Kuçë, gjyshi u shpërngul nga Gucia.

Kaçaporët , 2 shtëpi, janë në Njutaj, me origjinë nga Rozaja.

-Bishevacët,  1 orë, janë Kuçë, të ardhur  nga Bisheva në Rozhajë rreth vitit 1880.

-Hoxiqët,   1 shtëpi,  të ardhur  nga Krucica afër Ivangradit në vitin 1917.

 

BURIMI: Sipas librit të Petar Ž. Petrovic “Raska” – botim 2010.  https://www.poreklo.rs/2017/12/15/poreklo-prezimena-selo-mur-novi-pazar/

[1] Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine

[2]  Kjo pjesë  i referohet fshatit Bajevicë, i cili është pjesë e fshatit Mur.

————————————

Shih më tepër:  FAMILJET E NOVI PAZARIT