1 Mars – Dita e Pavarësisë së B dhe H

Bosnia flag state symbol isolated on background national banner. Greeting card National Independence Day of the Bosnia and Herzegovina. Illustration banner with realistic state flag of B&H.

Në këtë ditë, 29 vjet më parë, qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës zgjodhën pavarësinë.
Në referendumin e mbajtur në vitin 1992, rreth 64 % e qytetarëve thanë se dëshironin të jetonin në ” Bosnjë dhe Hercegovinë sovrane dhe të pavarur, një shtet me qytetarë të barabartë, populli i Bosnje dhe Hercegovinës – myslimanë, serbë, kroatë dhe popuj të tjerë duke jetuar në të”.


Referendumi për pavarësinë e Bosnjë dhe Hercegovinës u mbajt me rekomandim të Komisionit të Arbitrazhit të Konferencës Ndërkombëtare për Jugosllavinë më 29 shkurt dhe 1 mars dhe shënoi angazhimin e qytetarëve për të ardhmen e vendit, por ishte gjithashtu një hyrje e agresionit të përgjakshëm kundër Bosnjë dhe Hercegovinës.
Sidoqoftë, votuesit nga i gjithë vendi shkuan në referendum. Serbët, Kroatët dhe Boshnjakët votuan për pavarësinë e Bosnjës dhe Hercegovinës.
Që nga ajo kohë, 1 Marsi është konsideruar si një nga datat më domethënëse në historinë moderne të Bosnjë dhe Hercegovinës.
Me këtë rast ju dërgojmë urimet tona të sinqerta të gjithë qytetarëve, me rastin e 1 Marsit, Ditës së Pavarësisë së Bosnjë dhe Hercegovinës, me dëshirën për të festuar këtë datë dhe për të ndërtuar një ndjenjë përgjegjësie dhe gatishmërie për të ruajtur dhe të ndërtojmë shtetin.