150px-Sabile_Keçmezi_-_Basha

TRAJTIMI I FIGURËS SË ISA BOLETINIT NË HISTORIOGRAFINË SHQIPTARE

  Para 19 viteve, kur Instituti i Historisë në Kosovë kishte organizuar simpoziumin për jetën dhe veprën e Isa Boletinit,  me atë rast kisha përgatitur kumtesën: “Portreti i nënës së Isa Boletinit”. E punova More »

Skenarët e Ballkanit: Teori Konspiracioni apo e ardhmja e afërt?

Marrëveshja Kosove – Serbi, dhe prekja e kufijve si pasoje e saj, kane tronditur tashme prej muajsh politiken ne Prishtine dhe Tirane. More »

Karagjorgjeviqët janë me prejardhej shqiptare të fisit Kelmend

Lufta në mes Austro-Hungarisë dhe Turqisë, e njohur si Lufta e Vjenës – e cila ka zgjatë nga viti 1683 deri në vitin 1699 – ka shkaktuar ndryshim të madh në strukturën More »

Xhelal Mitrovica

DR. XHELAL MITROVICA – NJË NDËR GAZETARËT MË TË SHQUAR, INTELEKTUAL DHE ATDHETAR I DALLUAR I KOMBIT SHQIPTAR

DR. XHELAL MITROVICA – NJË NDËR GAZETARËT MË TË SHQUAR, INTELEKTUAL DHE ATDHETAR I DALLUAR I KOMBIT SHQIPTAR FAZLI HAJRIZI More »

daut

Disa gjëra nuk ndryshojnë

Ky është një përshkrim i situatës së pas luftërave ballkanike në vitin 1913 ku shihet qëndrimi malazez dhe serb për shqiptarët. Duket se qëndrimi malazez ka ndryshuar kurse ai serb është i More »

Gjurmë Shqiptare – Plagët e hapura të Kosovës

Mijëra e mijëra civilë, burra, gra e deri foshnje pakmuajshe u masakruan nga serbët në vitet 1998-99 në Kosovë, shumë rezultojnë ende të zhdukur. Dëshmi rrënqethëse, histori të jashtëzakonshme, të dhëna tronditëse. Ndiqni videon e plotë të dokumentarit të gazetarit Marin Mema, “Plagët e hapura të Kosovës”. E verteta flet me gjuhën e fakteve.

Emina heroina legjendare!

ArslanBucanSjenicanekad

 

Visoçka është fshat në pjesën jugperëndimore të Senicës, përkatësisht në skajin më perëndimor të Peshterit  afër kufiri me Malin e Zi , shumë afër luginës së Lumit Lim.

Para Luftës se Dytë  Botërore  në të kanë jetuar rreth 40 banorë kryesish të vëllazërisë Buçan. Tradicionalisht  njerëzit e kësaj ane në shtëpitë tyre mbanin  armë, për gjueti por edhe për tu mbrojtur nga ujqit dhe plaçkitësit.  Pasi kishte filluar lufta serbet e kësaj ane iu kishin bashkuar njësive çetnike, e shumë pak prej tyre iu kishin bashkuar partizaneve . Myslimanët nuk dinin kah të ia mbanin. Në këtë kohë çetnikët u organizuan , në bashkëpunim me okupatorin luftuan kundër partizanëve, ndërsa në programin e tyre  kishin “ shfarosjen e  Turqve”  (myslimanëve). U formuan njësia çetnike e Limit –Sanxhakut,  komandat i së cilës  ishte  Pavle Gjurishiq.  Epror i çetnikëve lokal ishte  Rade Korda  nga fshati Tutiq, fshatar me profesion i cili mori  gradën  e vojvodës.  Ai shumë shpejt do të bëhet i njohur për represaliet  ndaj popullsisë myslimane të trevës së Bjellopoles.

 

EMANCIPIMI POLITIK I MALIT TE ZI :PO FILLON DESERBIZIMI DEFINITIV

mali-i-zi-dhe-rajoni

 

 Më 6 janar 1919 populli malazez organizoi një kryengritje kundër vendimit të Kuvendit të Podgoricës të 26 nëntorit 1918 që Mali i Zi t’i bashkohet Serbisë. 100 vjet pas kryengritjes në Mal të Zi ka filluar faza e ndarjes përfundimtare mes Podgoricës dhe Beogradit, shkruan në një analizë gazeta kroate «Jutarnji list». Beogradi po shkakton tensione në Mal të Zi për shkak të pozicionit humbës ndaj Kosovës. Në polemikat serbe Podgorica akuzohet se nga librat shkollorë po i largon autorët serbë duke i bërë vend shkrimtarit kosovar Nazmi Rrahmani.

 

 

Partia e Aksionit Demokratik (SDA) e Sanxhakut nuk e mbështet regjimin e SNS dhe Aleksandar Vuçiqin

Ahmedin

 

 

Deklaratë nga Sekretari i Përgjithshëm i PAD-it (SDA) të Sanxhakut Ahmedin Shkrijel dhnë për Radio Sto Plus:

 

RRASHKA QË I ZË FRYMËN ARSËS ILIRE!

rashka

 

Nga – Marin Mema

– Sanxhaku i Pazarit të ri, sot pjesë e Serbisë, shumë pranë vetes mban disa rrënoja të vjetra që në plan të parë nuk do të përbënin ndonjë sensacion për cilindo turist që do të kalonte, por ndryshe në fakt do të ndodhte nëse do të njihej identiteti i kahershëm i tyre.

Tupani

tupani

Lashtësia dhe prejardhja e tupanit
Pa dyshim se njëri ndër instrumentet më të lashta të muzikës, është tupani, i cili nëpër krahina shqiptare njihet me tri emërtime: tupani, lodra, daullja.

Roli dhe kontributi i Aqif Blytës si nënkryetar i Lidhjes së Dytë të Prizrenit (1943)

Aqif Blyta, çastet e fundit të jetës

Me rastin e 74 vjetorit të ekzekutimit të Aqif Blytës 21 janar 1945

Aqif Blyta pa dyshim është personaliteti dhe lideri më me ndikim i boshnjakëve dhe shqiptarëve të Sanxhakut në periudhën e Mbretërisë së SKS (1918−1829) dhe Mbretërisë së Jugosllavisë (1929−1941). Ai është një lloj fenomeni politik i kësaj periudhë kohore.

Ismet Azizi

Në kuvendin e Prizrenit, më 16 – 20 shtator 1943, u formua organizata  politiko ushtarake me emrin Lidhja e Dytë e Prizrenit. Kryetar i parë i saj u zgjodh Rexhep Mitrovica (1888-1967), ndërsa Aqif Blyta, e Rexhep Krasniqi, nënkryetarë, kurse Bedri Gjinaj, sekretar. Në Kuvend morën pjesë 45 delegatë nga të gjitha trojet shqiptare. Lidhja e Dytë e Prizrenit ishte organizatë politike kombëtare, e cila do të angazhohet për bashkimin dhe mbrojtjen e trojeve etnike. Në mesin e gjashtë pikave të përcaktuara nga komiteti iniciues, ishte ”Bashkimi me nanën Shqipni të krahinave të Mitrovicës, Vuçitërrnës, Podujevës dhe krahinës së Pazarit të Ri, që ndodheshin në pjesën gjermane , por nën administrimin serb.

Për rolin dhe kontributin e Aqif Blytës, që dha në Kuvendin e Prizrenit për gazetën “Kosova” ja opinioni i gazetarëve Mazar Sopoti dhe Dr. Xhelal Mitrovica si dhe fjalimi i tij para delegatëve në Kongres.

Opinioni i gazetarëve dhe Dr. Xhelal Mitrovica për Aqif Blytën, paraqitjen e tij si delegat i Sanxhakut dhe si Nënkryetar në Kongres:“Mbas Z. Shehu, si Nënkryetar, vjen Z. Aqif Bluta. Ky burrë gjakovar, nji nga oficerat ma të shquem të dalun nga Shkolla turke, asht figura ma përfaqësuese e Sanxhakut; asht burri që, në çdo kohë, nën çdo pushtim, nuk ka pushue kurrë së luftuemi për realizimin e vullnetit të popullit kosovar për të qenë nji dhe i pandarshëm kundra çdo vale shkatërrimtare; asht Burri që, klika ushtarake imperjaliste e Belgradit, i ndeu, ma se nji herë, kurthe mbi kurthe, për t’a zhdukun nga qarkullimi, për ta vra, që të pushonte, në gji të Skupçinës, zani i tij i fuqishëm, kundra tiranis, kundra terrorizmit, kundra masakrës dhe kundra luftës të shkombëtarizimit që zhvillonte Serbija imperjaliste mbi popullinë shqiptare të Viseve thjesht shqiptare të Kosovës; asht Burri që, edhe mbas shpartallimit të Jugosllavisë mozaike popujsh dhe racash, nuk e braktisi, asnji çast, luftën e tij shpëtimtare, kurdo që megalomanët serbë, të verbuem nga andrra tashma kryekëput të parealizueshme, mësyen me Mihajloviqin në krye, Tregun e Ri (Jeni Pazarin), me nji fuqi burrash të pathyeshëm, dijti, në saje të vullnetit të tij të hekurt, në saje të trimnisë së tij të pashoqe, në saje të vendimtarisë së tij të pandryshueshme, t’u apë, herë pas here grushta të randë dhe t’i detyrojë të mbrapsen me humbje shkatërrimtare, asht Burri, ma në fund që ka vendos, për çka i përket sektorit të vet, me bashkue, me çdo mënyrë dhe me çdo therori, Tregun e Ri, vend thjesht shqiptar, si ç’e ka diftue me gjakun e derdhun bujarisht në çdo rasë rreziku, me Atdheun e përbashkët shqiptar

Pas zgjedhjes së Rexhep Mitrovica kryeministër i Shqipërisë më 04.11.1943, kryetar i Lidhjes së Dytë të Prizrenit u zgjodh Bedri Pejani.

Ekzekutimi i Aqif Blytës

 

Pas depërtimit të forcave partizane jugosllave në ato treva, Aqif Blyta iu dorëzua organeve të pushtetit partizan në Gjakovë, të cilët e çuan në Pazarin e Ri. Mbas torturave mizore, që i bën OZN-a jugosllave bashkë me bashkëpunëtorin e tij më të ngushtë, Ahmet Dacin, publikisht para masës popullore të sjellë gjithashtu me dhunë, i ekzekutojnë në Haxhet (lagje e sotme e Pazarit të Ri) me 21 janar 1945. Aqif Blyta, ndër të tjera, sipas vendimit të Komisionit shtetëror për përcaktimin e krimeve të okupatorit dhe ndihmësve të tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore, është akuzuar për bashkëpunim me pushtuesit gjermanë, për lidhje me Komitetin Kombëtar Shqiptar nga Kosova dhe Dukagjini, me ndihmën e të cilit veproi në drejtim të bashkimit të qarkut të Dezhevës (Pazar të Ri), Shtavicës (Tutin) dhe atë të Senicës me Shqipërinë, mandej për vrasje masive, dëbimin dhe plaçkitje të popullsisë ortodokse, për pjesëmarrje dhe organizim të policisë myslimane dhe në trupat SS në trevën e Pazarit të Ri, si dhe për ri-futjen e (nametit) feudale për serbët. Në aktakuzë gjithashtu shkruan sa Blyta udhëhoqi me një trupë të caktuar, e cila quhej Shtab për shpërnguljen e Serbëve.

Me aktvendimin e gjykatës së divizionit ushtarak të krahinës së Sanxhak, nr. 6 e 19 janar 1945, Blyta u dënua me vdekje. Autoritetet ushtarake fillimisht kërkuan varje publike, por ai vendimi ishte revokuar dhe Blyta ekzekutohet. Insistohej që ekzekutimi të jetë publik dhe ai është kryer më 21 janar 1945, në ora 11,00, në Pazar të Ri.

 

Aqif Blyta pa dyshim është personaliteti dhe lideri më me ndikim i boshnjakëve dhe shqiptarëve të Sanxhakut në periudhën e Mbretërisë së SKS (1918−1829) dhe Mbretërisë së Jugosllavisë (1929−1941). Ai është një lloj fenomeni politik i kësaj periudhë kohore. Edhe atëherë kur veproi krejtësisht i pavarur pa asnjë parti që do të qëndronte prapa tij, dihej se në trevat e Dezhevës (Pazarit të Ri) dhe në atë të Senicës askush nuk mund të merrte votat e votuesve dhe zgjedhësve pa mbështetjen e Aqifit.

Populli i Sanxhakut i është mirënjohës posaçërisht për shkak të angazhimit të tij në pengimin e shpërnguljes së popullsisë nga Sanxhaku për Turqi. Aqif Blyta duke qenë personaliteti më i rëndësishëm i organizim ushtarak dhe politik ishte në shënjestër të tri atentateve të organizuar. Për dy atentateve të parë ishin përgjegjës nacionalistët serbomëdhenj nga Beogradi, ndërsa për atentatin e tretë kanë qenë komunistët vendas të Sanxhakut të cilët për ekzekutues kishin caktuar Hasë Rozhaja të cilët më në fund ishin tërheqë nga ky vendim. Kah fundi i vitit 1941 organizon mbrojtjen e N. Pazarit nga çetnikët të cilët vinin nga Rashka. Qëllimi i çetnikëve ishte marrja e N. Pazarit dhe mandej tërë Sanxhakun me qëllim të shfarosjes së popullsisë shqiptare dhe myslimane. Ngjarjet që u zhvilluan tutje treguan se Aqif Blyta me ushtrinë e tij të formuar dhe me ndihmën e njësive nga Peshteri dhe me ndihmën që i arriti nga vëllezërit kosovarë nën udhëheqjen e Shaban Palluzha arritën të mbrojnë këto territore nga çetnikët.

“Gjurmë Shqiptare”: Shqiponjat e Sanxhakut në Serbi

Gjurmë Shqiptare – Nga Nishi tek Molla e Kuqe

Pagat e mësimdhënësve në rajon, krahasuar me Kosovën [Infografikë]

shkolla a Ajeti

Sindikata e Bashkuar e Arsimit dhe Shkencës së Kosovës nga dita e hënë ka hyrë në grevë të përgjithshme shkaku i mos plotësimit të kërkesave nga ana e Qeverisë së Kosovës për rritjen e pagave.

Kërkesë e vetme e kësaj sindikate është rritja e koeficientit të pagave prej 30 për qind për 22 mijë e 569 mësimdhënësve të arsimit parauniversitar.