dr_nail_draga (1)

DJEGIA E SHKOLLËS NË DACAJ KRIM KUNDËR SHQIPTARËVE NË ROZHAJË

Ishte pikërisht koha e pandemisë e cila iu përshtat dorës së zezë, që në kuadër të djegies së pyjeve në Malësinë e Rozhajës, me dinakëri shfrytëzuan rastin të djegin edhe objektin e More »

Screenshot (279)

DEKLERATË E SHOQATËS PATRIOTIKE “ MALËSIA E MADHE-NDERI I KOMBIT “  me ratin e djegjes së shkollës shqipe në Dacaj të Rozhajës

I nderuar z. Ali Daci-Kryetar Shoqate-Manifestimi Tradicional “Ora e Maleve” Rozhajë! I nderuar Staf Arsimorë dhe të nderuar nxënës të Shkollës Shqipe në Rozhajë!   More »

ndryshimet e kufijve

NDRYSHIMET ADMINISTRATIVE TERRITORIALE NË REPUBLIKËN POPULLORE TË SERBISË NË VITIN 1834-1954

/ Komuna e Leposaviqit dhe disa vendbanime të komunës së Rashkës iu bashkangjitën Kosovës, më vitin 1959/ Shkruan : Xhemaledin SALIHU More »

Një super lajm nga Presheva!

  Që nga shtatori filloristët e Luginës do të përdorin të njëjtat tekste mësimore si bashkëmoshatarët e tyre në Tiranë. Bashkë e bëmë të mundur, të pamundurën! Arsimi në Luginë të trajtohet More »

Screenshot (269)

Fusha e Peshterit – A po vdes qendresa shqiptare atje ?!!…

  Po sa të shkel këmba në fushën e Peshterit të bien në sy shtëpitë përdhese të ndërtuara nga thuprat e të lyera me baltë. Pullazet e mbuluara më kashtë, vizitorin e More »

Koment për shkrimin kushtuar librit monogarfik ”Zhanica, Pepaj dhe Nokshiqi” me autor Hasan Gjonbalaj, shkruar nga Ali Daci.

Bajram Halil Gashi

 

Eshtë meritë, guxim dhe patriotizëm të shkruash ngjarje historike të popullit tënd, të shkruash për pellazgo ilirët, për ata që i përballuan tërë atyre rrebesheve ruso -turke dhe serbomalazeze në mbrojtje të trojeve etnike arbnore, për ata që mbijetuan, që në lashtësi e deri n ditët tona. Në asnjë rast nuk e shkruan historia që shqiptari ka qenë ndonjëherë pushtues por vetëm i pushtuar.

 

Në kujtim të mikut dhe Prof. Hasan Gjonbalajt po ripublikoj këtë shrim

97977485_10156898677970448_5118424066943877120_o

 

DOLI NGA SHTYPI MONOGRAFIA “ZHANICA, PEPAJ DHE NOKSHIQI (Fshatrat e krahinës së Plavës dhe të Gucisë ) Te autorit Hasan I. Gjonbalaj.Botoi shtëpia botuese “Dukagjini” 2007, Pejë.

Na ishin dikur fshatrat shqiptare të Zhanicës, Pepajve dhe Nokshiqit

Pas monografise “Kelmendi-gjenealogjia e familjes Nikçi ” 1986, Hasan Gjonbalaj kotë ditë nxori në dritë librin e tij të trembëdhjetë, monografin mbi gjeonologjin e familjeve shqiptare të fshtrave të krahinës së Plavë e Gucisë.

Një iniciativë e papranueshme që mëton përçarjen e shqiptarëve dhe boshnjakëve

Ismet Azizi

Ka kohë që portali ‘Sandzacke.rs’ zhvillon fushatë mediale kundër meje, Ismet Azizit, Ali Dacit dhe shoqatës ‘Kosova për Sanxhakun’. Fushata është tërësisht kundër bashkpunimit dhe afrimit të mëtejmë në mes shqiptarëve dhe boshnjakëve të Sanxhakut që është qëllimi jonë i dyanshëm. Tani më, siç është vërtetuar, ky bashkpunim dhe afrim i pengon dikujt në Sanxhak. Për këtë arsye dikush në mënyrë të paparanueshme i kanalizon ‘mospajtimet’ nëpërmjet këtij portali në formë më të papranueshme. ‘Mospajtimet’ kanë formë të politikës shoveniste serbomadhe që gjithmonë ka pasur për qëllim shpërndarjen e urrejtjes në mes boshnjakëve dhe shqiptarëve dhe si rezultat edhe largimin e këtyre dy popujve dhe krijimin e një hendeku të pakapërcyeshëm në mes Sanxhakut dhe Kosovës së bashku me Shqipërinë.

Screenshot-176
Para disa ditësh kjo tendencë i ka kaluar të gjitha kufijt e pranueshëm dhe është paraqitur me pamfletin propagandues të titulluar ‘INICIJATIVA: Zabraniti učešće na izborima za BNV svima koji provode “albanizaciju”, që është botuar në ‘Sandzacke.rs’. Në këtë pamflet bëhet me dije se aktorët e kësaj iniciative shkojnë aq larg sa që kërkojnë nga boshnjakët që të deklarohen publikisht kundër shqiptarëve. Është kërkuar edhe ndalimi i qarkullimit të njerëzve, në këtë rast të shqiptarëve, si dhe heqja e të drejtës së votës atyre që deklarohen apo ndjehen shqiptarë në Sanxhak. Autorët e këtij pamfleti fashist kërkojnë që shqiptarëve të Sanxhakut, nëse dëshirojnë të përfshihen në politikë apo aktivitete kulturore, duhet këtë ta bëjnë në rajonin e Luginës së Preshevës. Me fjalë tjera, kjo është një kërkesë që bënë një sygjerim të rrezikshëm për shpërnguljen e shqiptarëve nga Sanxhaku për shkak se në këtë vend nuk do t’i gëzojnë as të drejtat themelore njerzore. Një politikë të këtillë, së paku në letër, nuk e ka kërkuar asnjë regjim serb duke u nisur nga ai i Nikolla Pashiqit e deri te ai i Millosheviqit. Por, këtë e kërkon dikush nga në Sanxhaku, nga radhët e atyre që ende e quajnë vehten boshnjakë. Asnjë herë më parë nuk ka pasur iniciativa të këtilla, të cilat nuk mund të cilësohen ndryshe pos si shumë të rrezikshme. Madje, kjo iniciativë përmbanë elemente të veprës penale edhe sipas sistemit juridik të tanishëm të Republikës së Serbisë. Prandaj, nuk kemi se si të mos e parashtrojmë pyetjen: kush janë këta njerëz të rrezikshëm që me dikskriminime mundohen t’ia kalojnë edhe regjimeve serbe që janë anti boshnjake dhe anti shqiptare?
Nuk duhet shumë për të menduar dhe shohim se iniciativa e këtillë ia kalon edhe politikës gjenocidiale të Slobodan Milosheviqit. Në fakt kjo iniciativë është shumë e rrezikshme pasi që përmbanë elemente dhe karakteristika fashiste. Është e paimagjinueshme që në Sanxhak në shek. XXI dhe pas dështimit të një politike serbomadhe, të cilën e ka dënuar bota, tashti të lajmërohet një politikë tjetër që ia kalon kësaj të parës.
Shoqata ‘Kosova për Sanxhakun’, e drejtuar nga Ismet Azizi, edhe një herë shfrytëzon rastin ta përsëris faktin se aktiviteti jonë nuk ka asnjë qëllim tjetër pos atij që e ka proklamuar publikisht e që është ruajtja e miqësisë në mes shqiptarëve dhe bosnjakëve dhe këtë do ta vazhdoj ta bëjë pa marrë parasyshë pengesat që paraqiten në këtë rrugë.
Ne jemi në rrugë të drejtë dhe shpresojmë që iniciativat e këtilla fashiste do të ndalen dhe ne do të vazhdojmë bashkpunimin tonë dhe t’i ruajmë lidhjet e tona të cilat historikisht kanë qenë të ngushta.

Në emër të shoqatës ‘Kosova për Sanxhakun’ , Ismet Azizi.

Iniciativë anti shqiptare!

Mehmet Bardhi

 

Më rastin e sulmit të paskrupullt  të portalit proserb sandžake.rs  i cili shkruan kinse për nji iniciativë  të dalur nga populli. Kjo iniciativë, nëse është , ka për pengimin e punës së organizatën  “Kosova për Sanxhaku”, më pretendimi se kjo organizatë po shqiptarizon popullin e Sanxhakut,  e që është e njejta ka statusin e anëtarit konsultativ-participues në  Këshillin Kombëtar Boshnjak.  Pos tjerash iniciativa , sipas  portalit në fjalë, ka kërkuar që të gjithë ata banorë të Sanxhakut që e deklarohen si shqiptarë, si dhe ata që flasin për rrënjët dhe ADN-në e tyre shqiptare, nuk mund të gjenden në listën e votuesve boshnjakë për zgjedhjet e Këshillit Kombëtar Boshnjak.

Ali Daci: Riti i të qethurave të deleve

Ali Daci

Kohë më parë isha i ftuar nga Prof. Rexhep Maksutaj nga Isniqi në të qethurat e deleve në bjeshkën e Isniqit ku u organizua manifestimi tradicional “Të qethurat e deleve, qethnat”

Çedomir Petroviç: Kemi bërë në Kosovë atë që kanë bërë nazistët në Luftën e dytë (YouTube Video)

C. Petrovic

KRYETARI I PARTISË BOSHNJAKE PRANON ORIGJINËN SHQIPTARE, ANTARËT KËRKOJNË LARGIMIN E TIJ

Radoncic

Duket ironike por është e vertetë, liderit dhe themeluesit të partisë boshnjake, Fahrudin Radonçiqit i është kërkuar dorëheqja për mbas zbulimit të origjinës së tij, e cila sipas (disa) antarëve të partisë të tij, kjo edhe shpjegon pse z. Radonçiq bie ne kundershtim me interesat e partisë dhe vetë popullit boshnjak. Ky është artikulli i përkthyer nga portali saff.ba:

Na ishin dikur mullinjtë e blojës në Boxhov

Isa Nikçi nga Boxhovi

Ali Daci: Kultura popullore materiale në shkatërrim

Fshatrat e Malësisë së Rozhajës janë të pasura me ujera, rrjedhat e tyre kanë shërbyer për të shuar etjen e njerëzve dhe bagëtisë, për ujitjen e kopshteve, për të venë në lëvizje gurët e mullinjve, tehet e mprehta të sharrave dhe kanë ushqyer vendasit me mishin e shijshëm të peshkut, troftës së eger e të dëgjuar. Këtu po trajtojmë çështjen e mullinjve të cilët gjatë shekujve kanë ekzistuar e që ekzistojnë edhe sot, por nga 16 mullinj më ujë sa kishte Malësia e Rozhajës dikur, sot funksion vetem një mulli, Mulliri i Ukë Ramë Lajçit në Husaj. Mullinjtë në fshatin Buxhov kanë ekzistuar dhe nuk ekzistojnë më. Nga katër mullinj që dikur në një kohë jo të largët punonin pa nda, sot kanë ngelë vetëm tre skeletet e tyre të cilët dirgjen mbi dhe, përgjatë rrjedhës së lumit Vrella e Malësorëve dhe mulliri i Dreshajve në rrjedhën e Moraçes që është tërësisht i shkatërruar. Një i Buxhovas që e do shumë vendlindjen, Isa Rexhep Nikçi premton se në të ardhmen do të rindërtoj mullirin që ia ka lënë i ati.

IBER QOSJA NACIONALISTI SHQIPTAR I PESHTERIT I PUSHKATUAR PA GJYQ NGA HORDHIT KOMUNISTE SRBO – SLLAVE

Daci

Ibër Qosoviq (Qosja) 1904-1946

Pas përfundimit të Luftës së parë Botërore u formua Mbretëria Serbo –Kroate dhe Sllovene Në këtë mbretëri krejtësisht sllave shqiptarët dhe as boshnjakët nuk gëzuan as të drejtat njerëzore , politike ,ekonomike, kulturore e fetare, me një fjalë nuk i gëzuan të drejtat njerëzore. Përveç që nuk u trajtuan ashtu si duhet, shqiptaret e Kosovës dhe ata të Sanxhakut iu nënshtruan një gjenocidi sistematik të hartuar mirë nga mbretëria e asaj kohe.

Çka po  mbahet  në fshehtësi nga shkenca serbe në Sanxhak

arsa

 

Arsa mendohet se është  monument i vetëm në të cilin është “selia” e nji shteti të Evropës  në të cilin është e ndaluar hyrja

Shkruan: Ismet Azizi