Monthly Archives: Shtator 2017

Kisha Ortodokse Serbe dhe gjenocidi mbi hebrenjtë në Serbi 1941-1944

jews-zrenjanin

 

Herman Nojbaheri kur shkoi në Cetinje (Obnova 16. II. 1944) kërkoi ta përkrahë Vojvodën Pavle Gjurishiq, që po masakronte në Bosnje dhe Hercegovinë, Sanxhak dhe planifikonte të hynte në Kosovë e gjetiu, ku të gjithë josllavët duhet pasur për konsideratë se edhe KOS është aty. (Shih: Lovçen 11. X. 1944).

Spasoje Gjakoviq në luftën e Pazarit në anën e çtnikëve, kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve

SUKOBI-NA-KOSOVU-SPASOJE-DJAKOVIC_slika_O_62950459
Dushan Mugosha me Spasoje Gjakoviqin, i cili më 1942 kishte shërbyer në dy njësi çetnike dhe kishte marrë pjesë kundër shqiptarëve dhe boshnjakëve të Tregut Ri, do të bëhet krimineli kryesor që do t` i përcjellë në hapa disa kuadro shqiptare që ishin sidomos luftëtarë të shkollimit të shqiptarëve, siç ishte Fadil Hoxha.

“Ferhat Drage, istorijske okolnosti i borba za nacionalno oslobođenje”

DSCF0035

 

Udruženje “Kosovo za Sandžak”, u saradnji sa opštinom Mitrovica, 8. septembra 2017. organizuje naučnu konferenciju povodom 137. godišnjice rođenja i  73. godišnjice smrti Ferhata Drage.

Naučna konferencija posvećena Ferhatu Dragi, predsjedniku “Bashkimi-ja” (Džemijet-a), ima za cilj rasvjetljavanje; Rata za nacionalno oslobođenje od vijekovnog srpskog jarma , istorijskih dokaza iz državnog arhiva Kosova, Albanije, Makedonije, Sandžaka i Turske, i biografije Ferhata Drage i njegovih saradnika. Njegov doprinos i doprinos njegove porodice i saradnika u odbrani albanskog i bošnjačkog naroda na Kosovu i Sandžaku, u periodu 1918-1945.

“Ferhat Draga, rrethanat historike dhe lufta për çlirim kombëtar”

DSCF0014

Shoqata “Kosova për Sanxhakun” në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës, organizon këtë konferencë shkencore për nderë të 137-vjetorit të lindje dhe 73 vjetorin e vdekjes së Ferhat Dragës.

Konferenca shkencore kushtuar Ferhat Dragës, Kryetar i “Bashkimi” (Xhemijet), ka për qëllim ndriçimin e; luftës për çlirimin kombëtar nga zgjedha shekullore serbomadhe; dëshmive historike nga arkivat e shtetit të Kosovës, Shqipërisë, Maqedonisë, Sanxhakut dhe Turqisë; biografisë së Ferhat Dragës dhe bashkëpunëtorëve të tij; kontributi i tij, familjes dhe bashkëpunëtorëve në mbrojtjen humane të popullit shqiptarë dhe boshnjak në Kosovë e Sanxhak, në periudhën kohore 1918-1945.

Konferencë shkencore me temë: Ferhat Draga, rrethanat historike dhe lufta për çlirim kombëtar

Ferhat Bej Draga

Shoqata “Kosova për Sanxhakun” në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës, me datë 8 shtator 2017, organizon konferencë shkencore për nderë të 137-vjetorit të lindje dhe 73 vjetorin e vdekjes së Ferhat Dragës.

 

”Ulqini në pronësi të sanxhaklive” – Ja disa biznese të tyre

town-Ulcinj-Montenegro.95

Ulqini është shndërruar pothuasje në një Novi Pazar me deti. Hapja e shumë bizneseve nga sanxhaklinjtë në këtë vend, mos konzumimi i mishit të derrit, numri i bollshëm i xhamive, e ka shndëruar Ulqinin, si destinacion kryesor pushime të muslimanëve të Sanxhakut.

U mbajt tubimi “Marshimi në Haxhet dhe lutja për dëshmorët”!

Haxhet 2017.1

 

Dita e Marshimit në Haxhet është përcaktuar para shtatë viteve. Popullata e Sanxhakut, nën udhëheqjen e prijësve fetar, më 4 shtator të viti 2010, u përplas me forcat speciale policore serbe me qëllim të mbrojtjes së pasurisë së vakëfit nga grabitja. Ata kanë mbrojtur edhe hapësirën ku të parët e tyre janë ekzekutuar dhe varrosur në një varr masiv.

Kadare përkthehet edhe në serbisht

kadare

Ftesë për pjesmarrje në konferencë kushtuar Ferat Dragës

Ferhat Bej Draga

Ftoheni të  pjesë në konferencën kushtuar Ferat Dragës (1880-1944) me rasti e 73 vjetorit të rënies së tij heroike që organizohet nga Shoqata “Kosova per Sanxhakun” dhe Komuna e Mitrovicës.