Monthly Archives: Korrik 2017

Pazari i Ri : Varreza masive të shqiptarëve e boshnjakëve viktima të partizano-çetnikeve

Me rastin e gropimit të themelit të një ndërtese për ndërtimin e njël ndërtese të re të Emergjencës në oborrin e spitalit në laxhen Haxhet të Pazarit të Ri, në Sanxhak janë gjetur  të mbeturat mortore  të disa përsonave.

DIPLOMATËT AUSTRO-HUNGAREZË MË 1914: IDRIZ SEFERI PO PENGON EKSODIN MASIV TË SHQIPTARËVE DREJT PERANDORISË OSMANE

fitim

Viti 1914 shënon një fazë të re në procesin e emigrimit në masë të shqiptarëve nga Kosova, veçanërisht atyre që i përkisnin shtresës fetare myslimane. Drejtimi kryesor i emigrimit të tyre ishte Perandoria Osmane, pjesërisht Shqipëria e ndonjë vend tjetër. Ai realizohej përmes rrugës tokësore: Pazar i Ri – Mitrovicë – Shkup – Selanik – Edrene – Stamboll; dhe përmes rrugës detare nga porti i Tivarit. Kjo dukuri ndiqej me interes të madh prej agjencive konsullore të Austro-Hungarisë të akredituara në Shkup, Prizren e Mitrovicë. Ato, me anë të telegrameve, relacioneve, raporteve e referateve shpeshherë konfidenciale, e njoftonin Vjenën zyrtare me shqetësim dhe në mënyrë të hollësishme për shkaqet e emigrimit të shqiptarëve, numrin e familjeve, numrin e përgjithshëm të të emigruarve, vendbanimet dhe qendrat e Kosovës nga ata emigronin, peripecitë e tyre gjatë tërheqjes së pasaportave dhe rrugës së emigrimit.

Konferencë shkencore: Ferhat Draga, rrethanat historike dhe lufta për çlirim kombëtar

Ferhat Bej Draga

Njoftohen mediat dhe opinioni i gjerë publik lidhur me përecjelljen dhe  pjesëmarrjen në Konferencën shkencore me tematikë: Ferhat Draga, rrethanat historike dhe  lufta për çlirim kombëtar.

Srebrenica në mendjen time

19904950_10155593420024047_3443692530800870026_n

 

Srebrenica është vendi i tmerrit ku njeriu pushoi të ishte njeri. Aty forcat serbe, të udhëhequra nga Ratko Mladić, kanë dëshmuar aftësitë e tyre barbare për të vrarë e masakruar të paarmatosurit, të pafajshmit brenda një kohe të shkurtër dhe vetëm për arsye se viktimat nuk ishin soj i tyre. Kur në vitin 1995 u dha lajmi për këtë masakër, bota pyeste vehten: si është e mundur që brenda 3 apo 4 ditëve të masakroheshin mbi 8000 veta që nuk ishin as pjesë e luftës?

Harun Crnovrshanin për Jovan Cvijiqin

Jovan_Cvijic

Harun Crnovrshanin  bashkëautor me  Nuro Sadikoviqin, në librin e tij “Kako se kalio Sandzak”, Ilustrovana historija Bosne , Sandzaka i Kosova, jep disa kualifikime interesante për gjeografin-shovenist serb Jovan Cvijiq.

Beogradi zemërohet me deklaratën e Malit të Zi se do të luftonte për të mbrojtur Kosovën

auto_mali_i_zi_ushtria_nato_828281498919471

Ministri i Mbrojtjes i Malit të Zi, Predrag Boshkoviq, ka nxitur zemërim të madh në Beograd me deklaratën se “vendi i tij do të luftojë edhe në Kosovë, nëse kjo kërkohet nga NATO”.