Monthly Archives: Nëntor 2017

Çmimi ‘Hasan Prishtina’ për vitin 2017 i jepet gazetarit Marin Mema

mariniv

Shoqata për Kthimin e Shqiptarëve të Shprëngulur nga Trojet e Veta, ka marrë vendim që Çmimin “Hasan Prishtina” për vitin 2017 ti ndaj gazetarit Marin Mema.

 Si ia hoqën autonominë dhe si e ndanë Serbia dhe Mali i Zi Sanxhakun?

Sandzak_1943_1945_en

 

Këshilli Vendor Antifashist i Çlirimit të Popullit të Sanxhakut, ishte organi më i lartë politik në Sanxhak gjatë luftës antifashiste. U themelua në Plevla më 20 nëntor 1943.

Kryesia e Këshillit Antifashist të Çlirimit të Popullit të Jugosllavisë, në Sesionin e Dytë të 29 nëntorit 1943 në Jajce, merr një vendim në të cilin ndër të tjera thuhet se ZAVNO (KNAÇ) i Sanxhakut ishte në funksion të organit themelues të pushtetit popullor në Sanxhak. Por, gjërat ndryshojnë më vonë.

Zukorliq dhe Thaqi, kushërinj

auto_Zukorliq-dhe-Hashim-Thaqi1511033993

Web faqja serbe “ Poreklo”: Zukorliq dhe Thaqi, kushërinj

Themeluesi i web faqes “Poreklo”  (shq. Origjina) thotë se Shesheli është serb ndërsa  Zukorliqi është i afërt i Thaçit!

Izetbegoviq: Bosnja do ta pranojë pavarësinë e Kosovës

Izetbegovic

Anëtari i Kryesisë së Bosnjës dhe Hercegovninës Bakir Izetbegovic pohon se Bosnja dhe Hercegovina do ta pranojë pavarësinë e Kosovës, gjë që deri tani është dashur ta bëjë dhe se është i pakënaqur me pozitën e Sanxhakut.

“Serbi e Vjetër” apo  “Shipni e Vjetër” ?

hakif

Ne më 1912 termin “Shipni e Vjetër”, politikisht, johistorikisht e bartem kah deti dhe ua lëshuam shpinën sllavëve të na përplasin kah të duan. Emrin “Shipni e Vjetër” duhet ta ruajmë, por roja mbetet e sigurt nëse trojet e saj mbesin në plisa, e jo t’i lëshojmë trojet tona, t’u na shfarosë serbiani me fshesë, t’u e kolonizuar katund për katund në etapa e pa fund”.

Të premten në Tiranë: PREZANTOHEN VEPRAT E AUTORËVE SHQIPTARË NGA MZ

Poster-219x300

Akademia e artit dhe shkencave të Shqipërisë, Muzeu historik kombëtar në Tiranë, Fondi për mbrojtjen dhe realizimin e të drejtave të pakicave dhe Bashkimi i krijuesve shqiptarë në Mal të Zi do të organizojnë të premten, me 17 nëntor, prezantimin e krijuesve shqiptarë nga Mali i Zi.

Çfarë tha për shqiptarët deputeti serb Dragisa Lapcevic, më 6 shkurt 1914?

dragisa-lapcevic-m-euml-6-shkurt-1914_

Dragutin Dragisa Lapcevic (1867–1939) ishte politikan, gazetar dhe historian serb. Ishte edhe kryetari i parë i Partisë Socialdemokrate të Serbisë dhe deputet në Parlamentin e Kuvendit të Serbisë dhe se si shqiptarët janë ata që kanë ndihmuar çlirimin e serbëve.

The Sandžak: A History

TheSandzak-ahistory_zps560507ad-600x330
Një libër që në mëyrë të konsiderueshme përmbanë edhe historinë e shqiptarëve.
Autorë të librit janë Kenneth Morrison dhe Elizabeth Roberts. Morrison është profesor në ‘De Montfort University’ në Leicester (Angli) kurse Roberts është diplomate dhe hulumtuese e njohur shkencore për Ballkanin.

Për herë të parë në histori Sjenica dhe Tutini lidhen me rrugë të asfaltuar!(VIDEO)

pester5-600x305
 Banorët e fshatit  Doliq i Cetanoviq  në rrafshnaltën e Peshterit në komunën e Senicës, më në fund arritën të kenë rrugë të asfaltuar. 

DITËT E SHQIPËS NË ROZHAJË

Ditet e Rozajes 1

 

Manifestimi “Ditët e shqipes në Rozhajë” filluan me defileun Ansambli Folklorik Autokton “Rugova” nëpër qënder të Rozhajës, e cila u mbush plot me dashamirë të librit, dashamirë të kulturës, vendas dhe mysafirë të shumtë nga Ulqini, Plava, Gucia, Tuzi, Peja, Prishtina, Istogu, Deçani dhe Gjilani.