Monthly Archives: Nëntor 2018

Lirim Gashi: LETËR ALEKSANDËR VUÇIQIT / PISMO ALEKSANDRU VUĆIĆU

aleksandar-vucic2

Zotëri Vuče, ti shumë ngadalë dhe me zemër të thyer po e ndërron qimen, por edhe veset e vjetra që ende po ta mbajnë të tkurrur dorën e zgjatur të pajtimit ashtu siç e mban të tkurrur turpi dorën e lypsarit disa centimetra para cakut.

 

Ambasadori i Republikës së Kosovës Shkëlqësia e Tij Z. Skëkder Durmishi vizitoj ShF ” Dacaj” në Malësin e Rozhajës

Durmishi ne Rozhaje

 

Sot Shkollën fillore “Dacaj” në Dacaj të Rozhajēs e vizitoj Ambasadori i Republikës së Kosovës në Podgoricë Shkëlqësia e Tij Z. Skënder Dirmishi.

 

 

Zukorliq: Lajiqin duhet me pru në vete, ndërsa Uglaninin me largu nga pushteti me nëpërmjet  komponimeve të qeverive  në komunat e Sanxhakut

ljajic-zukorlic-.ugljanin-4

 

Kryetari i Partisë për Drejtësisë dhe Pajtim (SPP) Muamer Zukorliq, beson se Sulejman Uglanini  mbahet gjallë në jetën politike falë pushtetit  lokal që ka në komunat e Sanxhakut, të cili  duhet t’i shkarkohet  “infuzioni i shtetit”, dhe pastaj do të jetë  minor dhe nuk do të jetë në gjendje  të valëvitet dhe përhap ide destruktive.

BBC: Suksesi i Ugljanin është një tregues i dobësimit të ndikimit të qeverisë serbe në Sanxhak

ugljanin-bbc

Zgjedhjet për Këshillin Kombëtar Boshnjak të Sanxhakut konfirmuan dominimin e Sulejman Ugljaninit dhe angazhimin dhe të politikës së tij për Sanxhakun e pavarur, raporton BBC, transmeton sandzacke.rs.

BBC: Ugljaninov uspjeh pokazatelj slabljenja uticaja Vlade Srbije na prostoru Sandžaka

ugljanin-bbc

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće u Sandžaku potvrdili su dominaciju Sulejmana Ugljanina i njegove politike zalaganja za nezavisni Sandžak.

Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

beckovic

PODGORICA – Crnogorska policija potvrdila je da je donijela rješenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

 

DIMITROV POPOVIQ, “AMBASADORI” KULTUROR SHQIPËRI-MALI I ZI

Popoviq

 

 

Dimitrov Popoviq, poet, shqipërues nga gjuha malazeze i shumë librave letrarë dhe redaktor i librave shqip për shkollat shqipe në Mal të Zi në të gjitha nivelet, është de jure nënshtetas malazez, por, për mua, de facto, është shqiptaro-malazez dhe ja përse:

Ai ka lindur e është shkolluar në Shqipëri, ka punuar për afro tri dekada, më së shumti si mësues e drejtues shkollash në malësitë e Veriut e në detyra shtetërore, duke qenë gjithnjë një njeri masovik, i thjeshtë e kërkues ndaj vehtes. I lidhur ngushtë me letërsinë e jo vetëm. Shkruan e boton në gjuhën shqipe, gurrë i bëhet letërsia jonë e traditës e ajo moderne dhe muzë ka jetën e gjallë të njerëzve të thjeshtë.

 

 

Serbia në alarm: Rënie rekord e numrit të popullsisë, rritje ka vetëm aty ku jetojnë shqiptarët e boshnjakët

Prej 169 komunave në Serbi, vetëm gjashtë prej tyre në vitin 2017 kanë pasur një rritje pozitive natyrore – Novi Pazari, Bujanoci, Sjenica, Novi Sad, Presheva dhe Tutini.

 

 

Čestitka Sulejmanu Ugljaninu na izbornom rezultatu za BNV

logo

 
Poštovani predsjedniče Ugljanin,

Interpretimi i një letre: Kur Edith Durham i shkruante George Bernard Shawit, për krimet serbe në Kosovë

george-bernard-shaw-e1535363595140-780x439

Historiani serb, Aleksandar Rastoviq, në librin e tij ‘Velika Britanija i Srbija 1903 – 1914’ (Britania e Madhe dhe Serbia, 1903-1914), një kapitull ia kushton Edith Durhamit. Në këtë kapitull, sikur edhe në tjerët, libri përmban mjaft pallavra dhe gënjeshtra. Por, çuditërisht, ka edhe disa trajtime të ngjarjeve dhe interpretime të fakteve që bëhen në mënyrë reale apo shkencore.