Serbët në alarm nga lajmet jo të mira për trendët demografikë në Serbi

beba

 

Sondazhi i fundit i Kombeve të Bashkuara   sjell  rezultate shqetësuese për 48 vende të botës, duke përfshirë edhe Serbinë. OKB-ja ka njoftuar se nga vitin 2050, popullsia në Serbi dhe 47 vende dukshëm do të ulët.

Ismet Azizi

Demografi  i Shkencave Sociale  Goran Penev   vlerëson   se në të  ardhmen për trendet demografike të  Serbisë,  vështirë se mund të presim ndryshime pozitive dhe se në Serbinë qendrore dhe Vojvodina, sipas vlerësimeve deri në vitin  2060, do të jetojnë rreth pesë milionë njerëz.

Panev  për agjencin  e lajmeve Beta deklaroi  se Serbia qendrore dhe Vojvodina në vitin  2060, do të ketë dy milion banorë më pak se sa tash,  si  pasojë e natalitetit të ulët   të gjendjes së keqe ekonomike në vend.

“Shteti mund të ndryshojë të ardhmen demografike të serbëve nëse krijon kushte të favorshme për jetën e të rinjve. Ndersa për të krijuar kushte të favorshme për rrittjen enatalitetit  është e nevojshme   të ulët norma e papunësisë së të rinjve”, tha Penev.

Edhe parashikimet e OKB-së janë  të errëta për Serbinë

Sondazhi i fundit nga Kombet e Bashkuara ka sjellë rezultate shqetësuese për 48 vende, duke përfshirë edhe Serbinë. OKB-ja ka njoftuar se nga vitin 2050, popullsia në Serbi dhe 47 vende dukshëm do të ulët.

Siç vlersoi  Panev , Serbia ka nevojë për një politik  “afatgjate, serioze”   popullative  dhe   përmirësim të  gjendjes ekonomike.

Sipas tij, shumica e grave të moshës riprodhuese është vështirë të kenë fëmijë për shkak të frikës se  do të humbasin vendin e punës  pas kthimit nga pushimi i lehonisë.

“Ato nuk do të pushohen  nga puna kur  të kthehet nga pushimi i lehonisë, pasi kjo nuk është në përputhje me ligjin, por punëdhënësi  nuk do të përtrijë kontratën “, tha Penev, shkruajnë mediat në Serbi.

“ Për pë të ardhmëren demografike  është e domosdoshme që në familjet serbe  të linden  tre deri katër fëmij. Përndryshe në fillim të viteve të  viteve të 50-ta të shekullit  XX , janë liundur rreth 160 000 fëmijë, ndërsa sot lindin më pak se 60 00 fëmijë, thot Panev .

Panev tregon se  gratë  në Serbi në mesin e e shëkullit të kaluar  kan lindur  më tepër se tre fëmijë për familje.

Shkalla e shtimit natyror në Serbi në vitin 2011 ishte pozitive vetëm në shtatë komuna: në Komunën Beogradit – Grocka, Novi Sad, Sjenicë, Novi Pazar, Tutin, Bujanoc dhe Preshevë.

Serbia gjatë vitit 2011 ka regjistruar shtim negativ të popullsisë për minus 5.2 për qind, ndërsa popullsia e saj është zvogëluar për 32 683 në krahasim me vitin paraprak.

Sipas të dhënave të Entit të statistikave, nataliteti ishte 9 promilë, ndërsa shkalla e mortalitetit 14.2 promilë. Vlerësohet se numri i popullsisë në Serbisë në vitin 2011 ishte 7.258.753. Popullsia, në krahasim me vitin e kaluar, ka rënë me 0.5 pikë të indeksit.

Në të njëjtën periudhë, numri i lindjeve të gjalla ka rënë nga 68.304 në 65.598. Numri i vdekjeve ka rënë diç, dhe në vitin 2011 shkonte deri në 102.935, ndërsa në vitin 2010, kishin vdekur 103.211 persona.

Problemi kryesor i shoqërisë serbe është ai i plakjes së popullsisë dhe zhdukja e fshatrave, qyteteve dhe qytezave të vogla.

Mosha mesatare e popullsisë në Serbi është 42 vjeç, e cila radhitet në grupin e popujve të vjetër , për dallim nga ajo e Kosovës e cila është 26 veq.

Këto konstatime i arsyeton edhe raporti i Enti Republikan i Statistikave në Serbi, icili tregon se vetëm tetë komuna kanë shtim pozitiv. Në vend të parë është Novi Pazari me 8.6 ‰, mandej Tutini (7.9), Presheva (4.5), Bujanoci (2.6), Novi Sadi (1.8), Sjenica (1.4). Pasojnë komunat e Beogradit, Zvezdara (1.0) dhe Surçini me 0.4 ‰.

Nëse bëhet një krahasim del në shesh se në Serbi brenda një viti zhduket një qytet i madhësisë së Jagodinës kurse në Kosovë lindë-krijohet  një qytet i vogël. Në Kosovë çdo vit lindin më shumë se 27.000 foshnje kurse vdesin rreth 7000 njerëz. Demografët serbë kanë theksuar se rënia e popullsisë do të ndikojë në tërheqjen e vëmendjes së popullsisë afrikane për mërgim në këtë shtet.

Serbia nuk e ka problem vetëm shtimin e ulët të popullsisë në Serbi. Problem  serb është edhe shtimi i shqiptarëve. Në Serbi brengosen shumë nga fakti se shqiptarët janë në rritje,sa që mediat e tyre i kanë kushtuar rëndësi të veçantë edhe lëvizjes së popullsisë në Maqedoni. Një shkrim në mediet serbe të para disa muajve mbante titullin Shqiptarët me natalitet “pushtojnë” Maqedoninë[1]. Këtu është shprehur frikë e madhe se shqiptarët së shpejti do të jenë shumicë.Por ata harrojnë faktin se sikur të mos ishin komunat e Sanxhakut (Tutini, Sjenica e N. Pazari) dhe ato të Kosovës Lindore ( Presheva e Bujanoci), pothuajse  të vetmet komuna që kanë shtim pozitiv, atëherë në çfarë pozite do të ishte Serbia ?

pleqt
telegrafi