Vëzhguesit nga Sanxhaku  në 75 vjetorin e  luftës së Pazarit  bënë homazh pran  varrit të komandatit  Shaban Polluzha

kompas-poluza

 

Me rastin e 75 viteve të mbrojtjes së Novi Pazarit nga njësitë së çetnike në Luftën e Dytë Botërore, njësiti i vëzhguesëve  nga  Novi Pazari  “Kompas”  në fshatin Polluzhë të Drenicës vizituan familjen  e komandantit legjendar  Saban Polluzha   falenderuan  pasardhësit  e tij dhe bënë homazhe pran varrit  të heroit.

 

saban-poluza-640x330

Komandanti Shaban Paluzha nga 2 tetori deri më 7 dhjetor 1941, me brigada e tij mori pjesë në mbrojtjen e Novi Pazarit, qytetin të cilt ë çetnikët,   së bashku me forcat SS gjermane, errethuan në  përpjekje për të marrë atë dhe pastaj të shfarrosin dhe për të dëbuar shumicën e popullsisë.

kompas-poluza

“Rreth 3,000 vullnetarë të Kosovës morën pjesë në mbrojtjen e Novi Pazarit, ku qëndruan deri në sa forcat çetnike nuk u larguan të hunmbur   të cilat kanë dhënë një kontribut të pafund për mbijetesën e popullit të Sanxhakut,” tha   Edin Nikshiq udhëheqs ëi vsëhguspëve , duke theksuar synimin   e shënimit  të 7 . dhjetorit  ditës  me një rëndësie të madhe për popullin e   Sanxhakut, me synim të rritet në datë  tradicionale.

kompas-poluza-2

Pas luftimeve 65-tshe, e cila filloi duke i sulmuar njësitë çetnike më 2 tetor të vitit 1941, forcat nën komandën Acif ef. Blytës dhe Saban Polluzhës më 7 dhjetor ariitën ta mbrojnë  popullin nga nji masakër e popullsisë Novi Pazarit dhe mbarë Sanxhakut .

jedinice-sabana-poluze

/Sandzcke .rs./