Haradinaj podržao otvaranje kancelarije za saradnju Kosova i BiH

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije Vakat na Kosovu da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu između Kosova i Bosne i Hercegovine.

 

 

Related Posts

Koalicija Vakat je taj zahtev iznela Haradinaju tokom sastanka u četvrtak, a koji je održan povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je za RSE izjavila poslanica Skupštine Kosova iz ove koalicije, Duda Balje, plan je da se formira kancelarija a kojoj će državljani obe države moći da se obrate u slučaju bilo kakvih potreba ili problema, kao što je sloboda kretanja i slično. Kako je dodala, tu ideju su tokom njene nedavne posete u Sarajevu pokrenuli iz Udruženja Albanaca u BiH, udruženje koje okuplja i kosovske Bošnjake, a sve to zbog neuspostavljenih diplomatskih odnosa između Kosova i BiH.

“Ovo nije zamišljeno po sistemu ambasade, već po sistemu komunikacije, i bh. vlasti nemaju nikakvu obavezu da se s time slože. Bitno je da je mi otvorimo i potegnućemo tu inicijativu. Naravno da ćemo komunicirati sa njima, bez obzira što znamo da tamo ne odlučuju Bošnajci, i da ovo neće svima biti po volji. Ista takva kancelarija može da se otvori i u Sarajevu, ukoliko za tako nešto postoji interesovanje BiH“, kazala je ona. Balje je kao model navela kancelariju za vezu koju Kosovo ima sa Grčkom, zemljom koja nije priznala Kosovo.

Portparolka premijera Kosova, Donjeta Gaši, potvrdila je za RSE da je premijer Kosova, Haradinaj, izrazio podršku tome da se sagledaju sve mogućnosti a kako bi se zahtev bošnjačke zajednice razmotrio i sproveo.

Zahtev bošnjačkih poslanika sada će i pismeno biti upućen kosovskom ministru spoljnih poslova, Behdžetu Pacoliju.

BiH nije priznala nezavisnost Kosova i između dve zemlje postoji vizni režim.

Predsednik Kosova Hašim Tači odbio je ove nedelje da učestvuje na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na Jahorini kod Sarajeva, zbog “ponižavajućeg poziva” sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH, Milorada Dodika.

Dodik je na istom sastanku rekao da “ne vidi razloga da BiH ne prihvati ono što je prihvatila Srbija u odnosima sa Kosovom”.

Građani Kosova i Srbije mogu nesmetano da putuju iz jedne u drugu zemlju.

/slobodnaevropa/

Next Post

Popular Posts


[mc4wp_form id="274"]


Popular Posts